Ghetea: Dobanzile la lei revin la inceputul lui 2009 la 10-11% la depozite si la 15-16% la credite

Data publicarii: 17-12-2008 | Finante-Banci

Bancile vor incepe, in prima parte a anului viitor, sa lucreze cu dobanzi normale, de 10-11% pe an la depozitele in lei si de 15-16% la credite, dupa o crestere sustinuta in ultimele luni, a spus presedintele CEC Bank.

"A fost un puseu la sfarsitul anului, insa eu cred ca, in prima parte a anului viitor, vom lucra cu dobanzi normale, de 10-11% la depozitele in lei si de 15-16% la credite", a spus Radu Gratian Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB.

Bancherii prezenti la emisiune au recomandat, de altfel, plasamente in depozite in moneda in care se obtin veniturile si se preconizeaza cheltuielile, evitand astfel riscul valutar.

"Acela care vrea sa faca speculatie, sa faca, dar este recomandabil sa faca acela care are informatia si banii. In plan personal, am aplicat principiul ca e bine sa merg pe leu: traim in Romania si primim salariile in lei", a spus Ghetea.

"Recomandarea mea pentru persoanele fizice este sa se retina in a face speculatii pe piata. Plasamente pe 3-6 luni sunt cele mai indicate in acest moment", a adaugat el.

Bancherii au avertizat, insa, ca dobanzile nu pot creste prea mult, in ciuda evolutiei din ultimii luni, pe fondul goanei bancilor dupa finantare.

"La dobanzi la lei de peste 20% (pe an), este un risc foarte mare. Nimeni nu poate face investitii la astfel de dobanzi", a spus Dan Pascariu, presedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Tiriac Bank.

El a mentionat ca dobanzile la depozitele in lei trebuie sa scada fata de nivelurile actuale, de 14-15% pe an in unele cazuri.

"Banca centrala trebuie sa injecteze bani in piata, pentru ca lichiditatea sa creasca, iar dobanzile la depozite sa scada", a adaugat Pascariu.

In cazul companiilor, miza pe leu ar putea de asemenea fi una castigatoare in 2009.

"Se economiseste in moneda in care sunt veniturile si in care se previzioneaza cheltuielile", a spus Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii Private, mentionand ca rationamentul este valabil si pentru populatie, si pentru companii.

Theodor Alexandrescu, director general AIG Life, a spus ca plasamentele in lei aduc in prezent randamente mai mari pentru banii clientilor.

Insa miza pe leu s-ar putea dovedi o alegere mai putin fericita in cazul unei deprecieri accentuate a leului, pana la 4,2-4,3 lei/euro in prima parte a anului viitor, care ar face ca dobanda la depozitele la euro si castigul din apreciere ar face depozitele in euro mai profitabile.

"Cred ca vom asista la pusee de depreciere a leului, dar nu stiu pana unde", a mai spus Dan Pascariu, care a adaugat ca, personal, nu si-as dori o depreciere a leului la 4,2-4,3 lei/euro.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, a amintit ca, in acest an, plasamentele in euro au fost chiar mai profitabile pentru intregul an, in conditiile in care moneda unica s-a apreciat cu 10% in fata leului, iar la o dobanda de 4-5%, ar fi echivalat cu un randament pe leu de 14-15%.

"Nu cred ca s-a castigat pe leu 14-15% in acest an. Leul a fost salvat de evolutia din ultimele 3-4 luni de zile", a mentionat Oprescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: