Cota contributiei la pensiile private obligatorii ar putea sa nu mai urce la 2,5% din ianuarie 2009

Data publicarii: 17-12-2008 | Finante-Banci

Exista riscul sa nu mai fie majorata cota contributiei la pensiile private obligatorii de la 2% la 2,5% din ianuarie 2009, asa cum prevede legea, avand in vedere deficitul la bugetul de pensii publice, a declarat, miercuri, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu.

"Toate maririle care au fost facute in ce priveste pensiile de stat, vor duce la un deficit al bugetului de pensii publice", a mentionat Giurescu, care a adaugat ca aceasta posibilitate "nu este un lucru bun nici pentru sistemul de pensii, nici pentru participanti".

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a spus ca nu ia in calcul acest scenariu, "pentru ca este vorba de o reforma in derulare, de niste angajamente luate cu ani in urma" si spera ca se vor respecta si in viitor. "Cred ca nici guvernul nu va lua in calcul o astfel de posibilitate", a adaugat Oancea.

Giurescu a amintit ca, in prezent, Romania are cea mai mica contributie din Europa la pensiile private obligatorii.

"Pensia privata finala ar putea avea foarte mult de suferit, deoarece contributiile fiind mici nu ne putem astepta la o pensie mare in final", a mai spus vicepresedintele CSSPP.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5% pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor.

Dupa lege, primele viramente la fondurile de pensii private obligatorii in ianuarie 2009 se vor face cu 2,5% din venitul brut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: