Prima de stat a clientilor bancilor pentru locuinte a fost majorata la 25% din suma economisita in anul precedent, nu mai mult de 250 de euro

Data publicarii: 17-12-2008 | Finante-Banci

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) anunta ca, pe 16 decembrie 2008, a fost publicata in Monitorul Oficial, decizia de majorare a primei anuale acordata de stat pentru sistemul de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2009, prima de stat va fi de 25% (fata de la 15% pana in prezent) din suma economisita in anul precedent in sistemul de economisire-creditare. In valoare absoluta, prima anuala a fost extinsa, prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Romaniei, de la 150 de euro la 250 de euro, echivalent lei.

In plus, restrictile de acordare a primei in functie de numarul de copii aflati in intretinere si varsta, au fost eliminate. 

Potrivit cadrului legal de functionare al bancii, in fiecare an, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor vireaza in conturile bancii (care solicita in numele clientilor sai prima de stat) cuantumul total al subventiilor acordate de statul roman persoanelor fizice care au incheiat contracte de economisire-creditare cu RBL. 

Pana in prezent, clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au beneficiat de prime de la stat in valoare de aproximativ 13 milioane de euro, echivalent lei.

"Prima de stat este unul dintre cele mai importante avantaje ale produselor de economisire-creditare. Decizia de majorare a primei de la stat arata faptul ca se incepe sa se constientizeze, la nivel macroeconomic, importanta acestor produse pe o piata financiara axata mai mult pe creditare. Cred ca este o masura legislativa care nu face altceva decat sa incurajeze cetatenii sa-si finanteze investiile in domeniul locativ prin incheierea unor astfel de contracte. Sectorul locuirii joaca un rol extrem de important in cadrul economiei nationale a oricarei tari, fiind un motor al cresterii economice si ocupand, de regula, intre 10% si 20% din totalul activitatii economice.", a comentat Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: