Inflatia anuala a Romaniei a depasit de peste doua ori media din UE in noiembrie

Data publicarii: 18-12-2008 | Economie

Inflatia anuala inregistrata de Romania in noiembrie, de 6,8%, a depasit de peste doua ori media din Uniunea Europeana (UE), Romania fiind pe pozitia a cincea in cadrul statelor membre cu cea mai ridicata inflatie anuala, potrivit datelor publicate de Eurostat.

In noiembrie, statele membre ale UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Letonia, cu 11,6%, Lituania, cu 9,2%, Bulgaria, cu 8,8%, si Estonia, cu 8,5%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.

In schimb, cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in penultima luna din acest an, in Germania si Portugalia, de 1,4%, urmate de Franta cu 1,9%.

Inflatia anuala s-a temperat in mod semnificativ, in noiembrie, pana la 2,8% in UE, de la 3,7% in luna anterioara, si pana la 2,1% in zona euro, de la 3,2% in octombrie.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in noiembrie, atat in UE, cat si in zona euro.

Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de noiembrie 2007, inflatia anuala s-a temperat, in luna trecuta, in toate statele membre.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), inflatia anuala din Romania s-a temperat la 6,74% in noiembrie, de la 7,39% in octombrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: