Marile firme de audit, incapabile sa depisteze frauda de 50 de miliarde dolari

Data publicarii: 19-12-2008 | International

Marile firme de contabilitate sunt trase in scandalul celei mai mari fraude petrecute vreodata in Statele Unite, in valoare de 50 miliarde de dolari, dupa ce s-a constatat ca au auditat diverse parti ale escrocheriei, scrie Financial Times.

PwC, KPMG, Ernest & Young si BDO International, patru din cele mai mari firme de contabilitate si audit din lume au fost incapabile sa observe frauda de proportii pusa la cale in ultimii cini ani de Bernard Madoff, fost sef al bursei electronice Nasdaq si patronul unui fond de investitii respectat.

O serie de investitori au spus ca nu s-au gandit niciodata ca banii lor ar fi in pericol deoarece stiau ca afacerile sunt auditate de nume recunoscute din industrie si, in plus, fondul lui Madoff era inregistrat la Securities and Exchange Commission (SEC), organismul care reglementeaza piata de capital din SUA.

Auditorii fondurilor de investitii, in mod obisnuit, verifica si confirma daca valorile declarate sunt sau nu acoperite. Firmele de contabiliate mentionte au fost responsabile cu verificarea unor fonduri de peste 10 miliarde de dolari, controlate de Madoff.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: