De sarbatori, bancile se intrec in oferte pentru atragerea de depozite

Data publicarii: 19-12-2008 | Finante-Banci

Daca anul trecut bancile ii imbiau pe romani sa-si ia credite, la sfarsit de 2008, institutiile bancare intra intr-o concurenta puternica pe partea de produse de economisire.

In ciuda tendintei romanilor de a cheltui mai mult de sarbatori, bancile au renuntat anul acesta la ofertele promotionale pe segmentul de imprumuturi si s-au concentrat pe depozite prin majorarea dobanzilor. Explicatia este simpla: pe de-o parte, din cauza accesului mai dificil la finantarile externe, iar pe de alta parte, din cauza restrictiilor aduse de regulamentul de creditare a populatiei impus de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Banca Comerciala Romana (BCR) a majorat inca din luna noiembrie dobanzile la produsele de economii in lei si valuta pentru populatie cu pana la 3 puncte procentuale, pana la 12,25% pe an pentru depozitele in lei. In perioada sarbatorilor de iarna, intre 8 decembrie 2008 si 15 ianuarie 2009, depozitul in euro cu scadenta la doua luni are o dobanda promotionala de 7% pe an.

BRD-Groupe Societe Generale a plusat si a majorat dobanzile la depozite pana la 7,25% pe an pentru euro si pana la 14% pe an pentru lei. Raiffeisen Bank plateste, de asemenea, dobanzi mai mari la produsele de economisire, atat pentru populatie, cat si pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Banca a inclus in oferta de sarbatori promotia "Depozite cu dobanzi de top 3", pentru populatie, cu dobanzi la depozitele pe trei luni de pana la 14,2% pe an la lei, 5% pe an la euro si 4% pe an la economiile in dolari.

Alpha Bank a majorat zilele trecute dobanzile la produsele de economisire in lei si in valuta, ajungand la 14,25% pe an pentru depozitele in lei si la 6,5% pe an pentru cele in euro, ambele cu termen la trei luni, constituite de persoanele fizice. Si oferta

UniCredit Tiriac Bank din perioada sarbatorilor de iarna este axata tot pe produsele de economisire. Banca a lansat un depozit pe doua luni, cu dobanzi de pana la 13,5% pe an la lei si pana la 5% pe an la euro si a majorat, in acelasi timp, dobanzile la alte tipuri de depozite.

RBS Romania plateste, pana la 31 ianuarie, dobanzi fixe promotionale de pana la 13,5% pe an la lei si 5,25% pe an la euro pentru depozitele constituite pe trei luni si ofera gratuit cardul de debit atasat contului curent. Bank Leumi Romania a lansat depozitul pe doua luni "Sarbatori de iarna" pentru populatie si companii, cu dobanda de 15% pe an la lei si 6,25% pe an la euro.

Bancile mici, mai agresive

Piraeus Bank Romania a lansat, zilele trecute, un nou produs de economisire, cu o dobanda anuala de 6,5% pentru depozitele in euro si de 15% pentru cele in lei, cel mai ridicat nivel de pe piata pentru astfel de produse de economisire in moneda nationala, cu dobanda fixa. Si OTP Bank Romania a majorat dobanzile la conturile de economii, atat pentru cele noi, cat si pentru cele existente, la 12,5% pe an pentru conturile in lei si 5,25% pe an pentru cele in euro, a anuntat institutia de credit.

Banca Romaneasca vrea sa atraga clienti in perioada 17 noiembrie 2008 - 27 februarie 2009 prin depozitul "Super Depozit", pe 4 luni, cu dobanda fixa de 14,25% pe an la lei si 6,25% pe an la euro. Totodata, banca a majorat dobanzile si la alte produse de economisire. Pentru clientii care constituie depozite la Garanti Bank pana pe 31 decembrie, banca plateste dobanzi anuale mai mari cu 0,25 puncte procentuale.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a majorat dobanzile la depozitele in euro pana la 7,25%, la nivelul cel mai ridicat de pe piata, si pana la 5,25% pentru dolari.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: