Guvernul belgian isi prezinta demisia regelui, in urma scandalului legat de Fortis

Data publicarii: 20-12-2008 | International

Guvernul belgian condus de Yves Leterme isi va prezenta demisia regelui Albert al II-lea, din cauza scandalului din jurul salvarii bancii Fortis, a anuntat un purtator de cuvant al lui Leterme, citat de AFP.

"Dupa ce a luat cunostinta de demisia ministrului justitiei Jo Vandeurzen, Consiliul de ministri a decis sa prezinte regelui emisia intregului guvern", a precizat purtatorul de cuvant.

Regele poate accepta, refuza sau amana decizia.

Guvernul belgian este acuzat ca a exercitat presiuni asupra justitiei, pentru a valida un plan de dezmembrare a grupului financiar belgiano-olandez Fortis, victima a crizei financiare mondiale.

Anterior, Leterme anuntase ca va propune Guvernului sau sa demisioneze. Propunerea premierului a fost discutata intr-o reuniune convocata cu acest scop.

Ministrul justitiei Jo Vandeurzen a demisionat vineri, in urma unui raport al Curtii Supreme care arata ca exista indicii privind o interferenta politica, dar dovezi solide, potrivit presei belgiene.

Opozitia a cerut inca de miercuri demisia premierului Yves Leterme, crestin-democrat flamand in varsta de 48 de ani, in urma acestui scandal.

Guvernul belgian este implicat intr-o lupta juridica extrem de complicata cu micii actionari ai fostului grup Fortis, una dintre primele victime din Europa ale crizei financiare, dezmembrat pentru ca ajunsese in pragul falimentului, la inceputul lunii octombrie.

Majoritatea activelor sale din Olanda au fost cumparate de statul olandez, iar cele belgiene au fost nationalizate de statul belgian, care urma sa retrocedeze 75% grupului francez BNP Paribas. Acesti actionari, care au vazut valoarea actiunilor prabusindu-se, reproseaza guvernului ca a fortat conducerea Fortis sa ia decizii fara a le cere opinia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: