Adriean Videanu, propus ministru al economiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor

Data publicarii: 20-12-2008 | Economie

Adriean Videanu, propus de PDL pentru functia de ministru al Economiei, a primit sambata aviz favorabil, in urma audierii celor patru comisii de specialitate, cu 49 voturi pentru si sase abtineri.

Adriean Videanu a fost audiat de patru comisii, doua din Camera Deputatilor (Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare si Comisia pentru Industrii si Servicii) si doua din Senat (Comisia Economica, Industrii si Servicii si Comisia pentru Privatizare si Administrarea Activelor Statului).

Adriean Videanu este membru PD din 1992. Totodata, a fost primarul Capitalei, din iunie 2005 si pana in iunie 2008.

Noul ministru al economiei a declarat in cadrul audierilor ca a fost o greseala transferarea companiilor energetice in subordinea AVAS si ca acestea ar trebui sa fie in subordinea Ministerului Economiei.

"Eu cred ca a fost o greseala transferarea actorilor energetici in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru ca AVAS are menirea de a privatiza si nu de a face seturi de politici. Companiile energetice ar trebui sa fie in subordinea Ministerului Economiei", a precizat Videanu.

Acesta a mai spus ca inclusiv Compania Energetica Nationala (CEN) ar trebui sa fie transferata in subordinea Ministerul Economiei, prin anularea OUG 101/2006, privind reorganizarea AVAS.

"Compania, asa cum a fost ea fundamentata, nu poate fi realizata. Nu are ce sa caute in subordinea AVAS, ci ea trebuie sa fie in subordinea Ministerului Economiei", potrivit lui Videanu.

Adriean Videanu a mai zis ca AVAS ar trebui doar sa controleze activele pe care le are la anumite companii.

De asemenea, acesta considera proiectul Nabucco o prioritate pentru Romania.

In ceea ce priveste politica energetica a tarii, in opinia lui Videanu aceasta "trebuie sa asigure securitatea energetica a Romaniei printr-un sistem bazat pe eficientizarea aprovizionarii, productiei, transportului si distributiei energiei catre toti consumatorii, tinand cont de accesibilitatea, disponibilitatea, comportabilitatea si suportabilitatea preturilor la produselor energetice. Acesta este un scop fundamnetal pe care noi il avem in zona politicilor energetice", a mentionat Videanu.

Referitor la politica industriala, Adrian Videanu spune ca aceasta "trebuie indreptata catre asigurarea unei piete interne functionale, in timp ce pietele individuale trebuie ramase deschise cate competitivitate si competitie si trebuie sa raspunda totodata provocarilor de mediu pe care Romania le are".

Infiintarea Companiei Energetice Nationale (CEN)  a fost aprobata, prin Ordonanta de Urgenta, in 8 octombrie 2008, la initiativa AVAS. Numele ei va fi Electrica, urmand ca ulterior sa fie schimbat.

Din Compania Energetica vor face parte Electrica, Hidroelectrica, Complexele Energetice Rovinari si Turceni, regrupand aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica. Electrica va prelua actiunile acestor companii. Compania va detine o capacitate instalata de aproximativ 10.000 MW.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: