Raiffeisen s-a retras, NBG si OTP Bank raman in finala pentru CEC

Data publicarii: 25-07-2006
Raiffeisen Bank s-a retras din cursa pentru privatizarea CEC-ului, finala urmand a se disputa intre National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank, a anuntat astazi ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, dupa deschiderea ofertelor angajante depuse de competitorii care participa la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni. Vladescu a precizat ca ofertele inaintate de competitori din procesul de privatizare al bancii au fost "in limite acceptabile". In luna mai, ministrul Finantelor a declarat ca se asteapta ca valoarea CEC sa fie de un miliard euro (1,26 miliarde dolari). Analistii bancari sustin insa ca valoarea CEC este la aproximativ jumatate din aceasta suma.

Ofertele financiare finale angajante, depuse de National Bank of Greece, OTP Bank din Ungaria si Raiffeisen International, in consortiu cu Raiffeisen Zentralbank Austria, au fost deschise la ora 12.00.

Ministrul finantelor a spus ca martea viitoare vor incepe negocierile pentru finalizarea contractului de privatizare, astfel incat pana pe 23 august sa se incheie analiza dosarelor.

“Speram ca pana pe 31 august sa primim ofertele finale”, a spus Sebastian Vladescu, citat de Rompres.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9 la suta din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9 la suta din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5 la suta din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100 la suta va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului. In strategia de privatizare se mai precizeaza ca guvernul poate decide in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare.

In prezent, CEC apartine in totalitate statului, prin intermediul MFP, avand un statut care-i confera o pozitie speciala in sistemul bancar autohton. Astfel, depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, pe de-o parte, iar pe de alta parte, finantarile acordate sunt destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. CEC are in prezent o cota de piata de 5,9 la suta si un capital social de 1.500 de miliarde de lei. In cadrul bancii activeaza peste 9.000 de salariati.

Comisia de privatizare a CEC este formata din patru reprezentanti ai Ministerului de Finante, trei reprezentanti numiti de catre Bancii Nationale a Romaniei (BNR), doua persoane din partea Ministerului Justitiei si alte doua persoane din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statutului (AVAS). Presedintele comisiei este ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu iar vicepresedinte este seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. Din partea MFP din comisie mai fac parte Emilia Dragu si Mioara Ionescu, din partea BNR, Nicolae Cinteza, Adrian Cosmescu si Emilian Antonescu, de la Ministerul Justitiei, Mihai Alexandru Voicu si Costel Todor, precum si Decebal Traian Remes si Giliola Ciorteanu din partea AVAS.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat recent ca restructurarea si privatizarea CEC va propulsa banca pe locul trei, din punct de vedere al activelor, in urmatorii cinci ani.

La sfarsitul primului trimestru, primele trei banci din Romania - BCR, BRD SocGen si Raiffeisen - detineau aproape 50 la suta din activele bancare totale, in vreme ce Casa de Economii si Consemnatiuni se situa pe locul sapte, cu 4,4 la suta.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: