Inflatia anuala din Islanda a atins in decembrie un nivel record de 18,1%

Data publicarii: 23-12-2008 | International

Rata anuala a inflatiei din Islanda a continuat sa se accelereze in decembrie pana la nivelul record de 18,1%, fata de 17,1% in noiembrie, in ciuda ieftinirii petrolului, potrivit datelor publicate de biroul islandez de statistica, relateaza AFP.

In termeni lunari, preturile de consum au crescut cu 1,71% in tara grav afectata de criza economica, ce a determinat ca moneda nationala sa se deprecieze cu peste 45% de la inceptului anului.

Raportat la un an, preturile produselor alimentare au inregistrat cea mai puternica urcare, de 30,6%, in timp ce preturile produselor de import au crescut cu 27%. Statul cu o populatie de 320.000 de locuitori, ce nu face parte din Uniunea Europeana, este un mare importator de bunuri de consum.

Fata de luna anterioara, preturile bunurilor si echipamentelor casnice au crescut cu 4,4%, preturile la alimente si bauturi au crescut cu 2,1%, iar preturile la bauturile alcoolice cu 9,2%. Totodata, carburantii s-au ieftinit cu 8,6%.

La inceputul lunii noiembrie, banca centrala a Islandei a estimat ca inflatia se va accentua in perioada urmatoare si ca va depasi 20% la inceputul lui 2009.

NewsIn