Speculatiile scumpesc petrolul la 147,50 dolari, iar criza il iefineste la 40 dolari

Data publicarii: 28-12-2008 | International

Piata petroliera a cunoscut in 2008 o drama in doua acte, marcata de stabilirea unui record istoric de 147,50 dolari/baril, urmata de o prabusire rapida in a doua jumatate a anului, la mai putin de 40 dolari/baril, ce ar putea atrage probleme grave de aprovizionare.

Pe 2 ianuarie, pretul barilului de petrol a depasit pragul psihologic de 100 dolari/baril. Au urmat sase luni in care pretul a depasit recordurile aproape in fiecare zi, culminind pe 11 iulie cu o valoare de 147,50 dolari/baril, scrie AFP.

Piata nu va uita prea repede anul 2008, "unul dintre cei mai dificili si volatili cunoscuti vreodata", subliniaza Peter Beutel, din cadrul cabinetului american Cameron Hanover.

Dupa acest apogeu, pretul s-a prabusit rapid, ajungand la inceputul lunii decembrie la o cotatie de 39,35 dolari/baril pe piata londoneza.

Producatorii de petrol au avut parte, astfel, de sase luni de extaz, urmate de alte sase luni de agonie.

In prima jumatate a anului, preturile au explodat din cauza tensiunilor geopolitice, ce s-au resimtit din Iran pana in Nigeria si Pakistan, a dezechilibrului dintre oferta limitata si cererea masiva din partea tarilor emergente, in principal din partea Chinei, a constientizarii faptului ca rezervele de petrol sunt limitate si din ce in ce mai greu de accesat, si, in cele din urma, a atractiei pe care au exercitat-o materiile prime asupra fondurilor de investitii.

Unii analisti considera ca cel din urma factor a fost dominant in evolutia pretului petrolului.

"Ni s-a confirmat faptul ca piata petrolului a devenit o adevarata piata financiara", sustine analistul Societe Generale Frederic Lasserre, car considera ca "nu a existat niciun motiv fundamental care sa justifice cresterea preturilor".

De fapt, fondurile de investitii au folosit petrolul ca plasament de aparare impotriva inflatiei. Metoda a dus la un cerc vicios: temandu-se de cresterea preturilor, investitorii au alimentat-o prin cumpararea masiva de petrol.

Dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie, aceasta logica s-a inversat. Temandu-se in prezent de deflatie, investitorii renunta la petrol. Retragerea din piata petroliera este cauzata si de nevoia acuta de lichiditati.

Totodata, scumpirea petrolului a dus la scaderea consumului de carburanti in tarile industrializate. Americanii au preferat sa-si lase masinile cu consum mare in garaj. Rationalizarea consumului a facut ca cererea mondiala de petrol sa scada in 2008 pentru prima oara in ultimii 25 de ani, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie.

Toate acestea au avut loc sub privirile neputincioase ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ce nu a reusit sa controleze nici scumpirea exagerata si nici prabusirea preturilor prin modificarea cotelor de productie.
 
Spre sfarsitul anului, ieftinirea dramatica a petrolului a determinat coborarea productiei, ce a facut ca marile tancuri petroliere sa ramana goale in unele porturi.

Unii analisti considera, insa, ca cea mai dificila perioada abia urmeaza. Analistii bancii americane Goldman Sachs, ce anuntau in prima parte a acestui an ca pretul petrolului va ajunge la 200 dolari/baril, mizeaza acum pe un pret mediu de 45 dolari/baril in 2009. Merrill Lynch nu exclude chiar o ieftinire sub 30 dolari/baril.

Frederic Lasserre anticipeaza, insa, o revenire a preturilor in 2009, pentru ca "cele mai mari eforturi pentru reducerea consumului au fost deja facute, in timp ce, de acum inainte, urmeaza sa aiba loc o reducere semnificativa a ofertei".

Analistii au estimat in unanimitate ca petrolul se va scumpi din nou in viitor, pentru ca, la nivelul actual, pretul de comercializare este inferior costurilor de productie, ceea ce  ii descurajeaza pe producatori sa demareze noi investitii.

"Acest blocaj, ce ameninta industria petroliera, scoate in evidenta riscul unei noi scumpiri puternice a titeiului, in momentul in care cererea se va stabiliza pe termen mediu", au concluzionat analistii Goldman Sachs.

Pretul petrolului se va stabiliza in ianuarie-februarie 2009, spune seful OPEC

Multe membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au inceput sa reduca productia conform deciziei luate in decembrie si pretul titeiului se va stabiliza in urmatoarele doua luni, a spus presedintele OPEC, Chakib Khelil, relateaza Reuters.

"Multe tari au implementat masura si cred ca toate o vor face in final, pentru ca nu au de ales", a declarat Khelil pentru un post de radio algerian.

OPEC a decis in 17 decembrie sa reduca livrarile de petrol cu 2,2 milioane barili/zi. Micsorarea plafonului de productie survine dupa alte decizii asemanatoare luate la ultimele doua reuniuni ale OPEC. In prezent, nivelul tintit pentru productia de petrol a cartelului este de 24,845 milioane de barili/zi.

"Vrem sa stabilizam preturile si sa le oprim scaderea. Cred ca vom realiza acest lucru in ianuarie-februarie, cu voia lui Dumnezeu", a subliniat Khelil. Vineri, barilul de petrol se vindea cu 37,69 dolari, la Londra.

Pretul petrolului a avut o evolutie foarte volatila in 2008, in contextul in care, pe 2 ianuarie 2008, pretul barilului de petrol a depasit pragul psihologic de 100 dolari. Au urmat sase luni in care pretul a depasit recordurile aproape in fiecare zi, culminind pe 11 iulie cu o valoare de 147,50 dolari/baril.

In prima jumatate a anului, preturile au explodat din cauza tensiunilor geopolitice, ce s-au resimtit din Iran pana in Nigeria si Pakistan, a dezechilibrului dintre oferta limitata si cererea masiva din partea tarilor emergente, in principal din partea Chinei, a constientizarii faptului ca rezervele de petrol sunt limitate si din ce in ce mai greu de accesat, si, in cele din urma, a atractiei pe care au exercitat-o materiile prime asupra fondurilor de investitii.

Unii analisti considera ca cel din urma factor a fost dominant in evolutia pretului petrolului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: