Finantele vor anunta lunar emisiunile de titluri de stat pana la adoptarea legii bugetului pe 2009

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat luni ca va anunta lunar emisiunile de titluri de stat de anul viitor pana la aprobarea Legii privind bugetul de stat pe 2009, in contextul in care datele macroeconomice care au stat la baza acesteia ar putea fi modificate, pe fondul crizei.

Astfel, ministerul a decis ca "pana la aprobarea legii bugetului de stat, emisiunile de titluri de stat vor fi anuntate prin prospecte de emisiune lunare ale titlurilor de stat, in care vor fi precizate volumul total al imprumuturilor si caracteristicile titlurilor de stat ce urmeaza a fi emise", potrivit comunicatului publicat pe pagina de internet a MEF.

Potrivit reglementarii in vigoare privind datoria publica, Ministerul Economiei si Finantelor trebuie sa anunte, in cursul lunii decembrie a fiecarui an, programul de emisiune a titlurilor de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator.

Dupa adoptarea de catre Parlament a legii bugetului de stat pe anul 2009, ministerul urmeaza sa publice calendarul anual de emisiuni de titluri de stat.

Bugetul pe anul viitor este fundamentat pe o crestere economica de 3,5%, o inflatie de 5% si un produs intern brut (PIB) de 584 miliarde lei, iar Cabinetul Boc ar putea renunta la atingerea tintei de deficit bugetar de 1,7% in 2009, anuntate de noul ministru de finante Gheorghe Pogea, dupa ce reprezentantii ministerului au estimat ca acesta va ajunge la 4% din PIB in 2008 sau chiar va depasi acest nivel, in urma scaderii drastice a incasarilor.

Cabinetul Boc a decis sa sparga fostul Minister al Economiei si Finantelor (MEF) in doua entitati, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei, conduse de ministri de la PD-L: Gheorghe Pogea si Adriean Videanu.

NewsIn