Comisia Europeana lanseaza o procedura impotriva grupului EDF, pentru abuz de pozitie dominanta

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | International

Comisia Europeana a anuntat luni ca a deschis o procedura legala impotriva grupului electric EDF, suspectat ca ar fi impiedicat clientii industriali din Franta sa apeleze la alti furnizori, relateaza AFP.

"Comisia Europeana este in masura sa confirme ca a depus plangere impotriva grupului francez EDF", ceea ce constituie prima etapa a unei proceduri in caz de suspiciuni de abuz de pozitie dominanta, arata un comunicat al Comisiei.

"Plangerea este legata de contractele incheiate de EDF cu marii clienti industriali din Franta", mai precizeaza Comisia.

"Comisia considera ca aceste contracte i-ar putea impiedica pe clienti sa apeleze la alti furnizori, reducand astfel concurenta din piata, in special in ceea ce priveste natura exclusiva si durata contractelor, si sectorul de piata la care se refera", arata comunicatul.

Autoritatile de la Bruxelles au aratat ca, in aceleasi contracte, revanzarea energiei electrice este limitata, iar acest fapt ar putea constitui practic o infractiune potrivit legislatiei europene, constituind un abuz de pozitie dominanta, in special pentru ca ingreuneaza intrarea si extinderea furnizorilor pe piata franceza a energiei electrice.

NewsIn