Nemirschi va propune Guvernului suspendarea articolului privind triplarea taxei auto

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | Economie

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a spus ca va propune Executivului suspendarea temporara a articolului privind triplarea taxei auto din Ordonanta 218/2008.

"Intentia mea este sa propun Guvernului, in discutiile de azi dupa-amiaza (luni) sau de maine, suspendarea cel putin partial, pentru o luna sau doua, a ordonantei 218, in ce priveste partea de triplare a taxei auto. E posibil ca taxa sa fie diminuata. La fel, se poate sa apara in alta parte o alta taxa pentru poluare. E important sa vad si ce raspuns primesc din partea Ministerului de Finante", a precizat noul ministru al Mediului.

El a adaugat ca asteapta si finalizarea de catre Comisia Europeana (CE) a directivei europene privind unificarea taxei auto in toate tarile Uniunii Europene.

"In prezent in UE exista 16 modele privind taxa auto, iar la Comisia Europeana e in lucru o directiva de unificare a acestora. De aceea, e prematur sa luam acum o decizie in acest sens", a completat Nemirschi.

In ziua preluarii mandatului de la Attila Korodi, noul ministru al Mediului declarase ca "taxa auto din decembrie trebuie suspendata, iar in ianuarie o vom analiza si o vom relua pe alte paliere, tinand cont de asigurarea surselor de finantare pentru programele Rabla si Casa Verde, care trebuie continuate".

In decembrie, Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta, triplarea taxei de poluare pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care nu au mai fost inmatriculate in Romania sau alt stat membru al UE, decizie ce a starnit proteste in intreaga tara.

Din taxa de poluare auto, introdusa la 1 iulie 2008, sunt finantate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde si cele privind marirea zonelor de spatii verzi.

NewsIn