Bancherii cauta solutii sa-i ajute pe clientii care nu-si mai pot plati ratele

Data publicarii: 05-01-2009 | Finante-Banci

Dobanzile mari la credite, care au explodat in octombrie si noiembrie din cauza crizei internationale, si leul slab fata de moneda europeana pun o presiune din ce in ce mai mare pe cei care au de platit rate la banca.

Bancherii sunt constienti ca pentru a nu risca inmultirea peste masura a rau-platnicilor, bancile sunt nevoite sa ia masuri concrete.

"Bancile sunt preocupate de acest fenomen si vor trebui sa ia masuri pentru a echilibra balanta", a declarat pentru Gandul Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.

In timp ce toate bancile ofera anumite facilitati, cum ar fi amanarea platii sau renuntarea la eventualele penalizari, clientilor mari, respectiv companiilor, pana acum clientii persoane fizice au fost neglijati. Bancile insa nu mai au de ales. Inmultirea rau-platnicilor este un fenomen mult prea periculos.

"Orice banca buna, care isi merita numele, va lua astfel de masuri, in special pentru acei clienti la care aceste variatii de dobanzi, temporare, au un efect consistent. Este si in avantajul lor, e "good business" (o afacere buna, n.r.). Asa au mai multe sanse sa isi incaseze banii de la cei care au luat credite dar si sa ii fidelizeze, sa nu ii piarda in favoarea altor banci", a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Una dintre primele banci care a dat semnale ca este interesata si de acest segment este Bancpost, care a anuntat recent ca nu va percepe niciun comision clientilor care vor solicita modificarea datei de scadenta a creditelor de consum sau ipotecare pana la finele lunii martie 2009. Prelungirea scadentei imprumutului, de la patru la cinci ani, de exemplu, poate reduce considerabil rata lunara care trebuie platita la ghiseu.

Integral in Gandul