Romanii au economisit in medie doar 10% din veniturile obtinute in trimestrul al treilea din 2008

Data publicarii: 05-01-2009 | Finante-Banci

Romanii au reusit sa economiseasca in medie 9,7% (210 lei) din venitul lunar obtinut in trimestrul al treilea din 2008, de 2.164 lei in gospodarii, respectiv 743 lei de persoana, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

In intervalul iulie - septembrie 2008, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.954 lei lunar pe gospodarie - sau 671 lei de persoana - si au reprezentat 90,3% din veniturile totale, potrivit datelor INS.

O treime (33,1%) din cheltuielile totale medii ale romanilor au fost facute, in trimestrul III din 2008, pentru alimente, bautura si tutun, astfel ca procentul cheltuielilor de acest fel a scazut fata de trimestrul anterior, cand era de 35,3%, mai arata datele Statisticii.

Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, servicii, taxele si impozitele, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 430 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 62 lei, deoarece, la tara, 40,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in lunile iulie-septembrie, 40,3% din cheltuielile de consum ale gospodariilor, respectiv 28,6% din totalul cheltuielilor, potrivit datelor INS.

Pe pozitia secunda in totalul cheltuielilor de consum au fost cheltuielile legate de locuinta si consumul de utilitati (13,6%). Cheltuielile cu bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,4% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat in trimestrul anterior.

In intervalul iulie - septembrie, romanii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum pentru sanatate si educatie, de 3,9%, respectiv 0,6%, in scadere fata de trimestrul anterior.

O treime din veniturile romanilor de la tara provine din agricultura

Romanii au avut, in trimestrul al treilea din 2008, venituri medii lunare de 2.164 lei pe gospodarie si de 743 lei pe persoana, superioare celor din trimestrul precedent. Gospodariile au obtinut in medie venituri banesti lunare de 1.836 lei, iar la nivelul fiecarei persoane, acestea s-au ridicat la 630 lei. Veniturile lunare in natura au fost de 329 lei pe gospodarie si 113 lei pe persoana, potrivit datelor INS.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, mai precis 53,3% din veniturile totale ale gospodariilor, in crestere cu 0,9 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea si cu 2,2 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2008.

Alte resurse financiare au provenit din prestatii sociale, in proportie de 20,8%, din agricultura - 2,9%, din activitati neagricole independente - 3,5%, precum si din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,2%, respectiv 2,1%.

In functie de mediul de rezidenta, s-au inregistrat diferente semnificative, in sensul ca veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36,1% mai mari decat ale celor din mediul rural si cu 13,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile au provenit in proportie de 66,2% din salarii, 19,4% din prestatii sociale, in timp ce veniturile in natura au reprezentant numai 8,2% din total.

Spre deosebire, in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33% din totalul veniturilor. Mai mult de un sfert (25,8%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand doar 7,2% din totalul veniturilor, cu 0,5pp mai putin ca in trimestrul al doilea.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (30,4%) si celor din prestatii sociale (23,4%).

NewsIn