Autoritatile de reglementare au anchetat firma lui Madoff de opt ori in 16 ani

Data publicarii: 05-01-2009 | International

Bernard L. Madoff Investment Securities LLC a fost anchetata de cel putin opt ori intr-o perioada de 16 ani de catre comisia pentru schimburi si valori mobiliare din Statele Unite (SEC) si de alte autoritati de reglementare, scrie Wall Street journal, citat de Reuters.

Oficialii SEC au avut ca punct de plecare o serie de email-uri primite de la un fond de hedging din Statele Unite, ce descria practicile folosite de Bernard Madoff ca "deosebit de neobisnuite", arata un articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters.

Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, ce supravegheaza firmele de brokeraj, a anuntat in 2007 ca unele parti ale firmei par sa nu aiba niciun client.

Madoff a fost chestionat de cel putin doua ori de catre SEC, a anuntat Wall Street Journal, ce a adaugat ca autoritatile de reglementare nu au fost niciodata aproape de a descoperi schema Ponzi in valoare de 50 miliarde dolari, despre care anchetatorii cred acum ca a inceput din anii 1970.

Seria de erori de reglementare va fi prezentata luni, cand Congresul organizeaza o audiere pentru a afla de ce frauda nu a fost descoperita.

Consultantul financiar in varsta de 70 de ani se afla in arest la domiciliu in apartamentul sau din Manhattan. A fost acuzat in 11 decembrie de ceea ce ar putea deveni cea mai mare frauda de pe Wall Street.

Potrivit documentelor judecatoresti, Madoff le-a marturisit fiilor sai ca a derulat ani intregi o schema Ponzi, platind investitori vechi cu bani de la clienti noi.

Afacerile lui Madoff au fost incredintate unui administrator special desemnat, in timp ce autoritatile analizeaza mii de documente si incearca sa afle daca si alte persoane au fost implicate.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.

NewsIn