Cazuri socante la baza crizei subprime: credit de peste 100.000 dolari acordat unei femei fara ocupatie si cu probleme alcoolice

Data publicarii: 06-01-2009 | International

O casuta din lemn, cu pereti albastri, decolorati de trecerea timpului si subreziti de ploile torentiale. In fata casei, cu aspect de baraca muncitoreasca, este afisat vizibil verdictul autoritatilor: "Cladire improprie locuirii". Avertisment neluat in seama de proprietara locuintei, o somera de 61 de ani a carei solutie de imbunatatire a vietii sunt dozele consistente de alcool.

Avertisment neluat in seama nici de institutitiile de credit, imbatate de profiturile uriase obtinute facil prin acordarea generoasa a imprumuturilor prin folosirea unui criteriu unic: "Daca are puls, este eligibil". Este ceea ce a stat la baza crizei subprime, transformata ulterior in criza financiara mondiala, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Desi fara ocupatie si cu un trecut marcat de alcoolism si consum de droguri, femeia a primit in 2007, cu putin timp inainte de declansarea crizei, un credit ipotecar de 103.000 de dolari garantat cu o casa propusa spre demolare.

Pe fondul cresterii puternice a pietei imobiliare din SUA, brokerii de credite s-au inmultit intr-un ritm fara precedent si si-au asumat rolul de intermediari pentru marile grupuri financiare internationale, extinzand portofoliul acestora pe segmentul ipotecar.

In timp ce marile banci incasau profituri din ratele achitate de clienti pentru miile de ipoteci incheiate de acesti intermediari, firmele care stabileau cine este eligibil pentru finantare supravietuiau din comisioane. Acordarea pe banda rulanta a creditelor s-a inmultit intr-un ritm necontrolat si nebanuit de marile grupuri financiare, preocupate de cresterile fara precedent ale profiturilor.

Integrity Funding, firma care a acordat creditul de 103.000 de dolari, garantat printr-o ipoteca asupra unei case ce nu valora mai mult de 10.000 dolari, a pasat apoi imprumutul, la pachet cu alte cateva mii de astfel de contracte, catre Wells Fargo, care a vandut, apoi, pachetul de ipoteci catre o divizie a celei mai mari banci europene, HSBC Holdings. In final, ipoteca acordata de mica firma din Arizona a fost finantata de mici investitori, clienti ai HSBC.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: