Sansele de a obtine un salariu mai bun sunt foarte mici anul acesta

Data publicarii: 06-01-2009 | HR/Cariere

Obisnuiti cu cresteri salariale consistente in ultimii ani, cel putin dupa cum indica datele Institutului National de Statistica (INS), angajatii din Romania au sanse foarte mici sa obtina o marire de salariu in 2009. Expertii in resurse umane spun ca angajatii din functiile-cheie sunt printre putinii care ar putea cere bani mai multi in acest moment, tendinta generala a companiilor fiind de a pastra mai ales oamenii foarte importanti.

"In contextul actual sansele negocierii unui salariu mai bun sunt destul de mici. Numai cei foarte buni, profesionistii, angajatii-cheie, au sanse sa obtina mai multi bani. In conditiile in care se fac disponibilizari si se ingheata salariile este greu sa renegociezi salariul", ne-a declarat Cristina Savuica, managing partner la nivel local al companiei de recrutare Lugera&Makler. Ea a precizat ca politica firmelor de a da afara angajati sau de a ingheta salariile este o practica globala, generalizata, aceeasi pozitie fiind adoptata de companii si in Cehia, Polonia sau Slovacia.

Savuica spune ca pentru a reusi sa obtina o marire de salariu, sau, in cazul pesimist, sa isi pastreze slujba, angajatii trebuie sa fie foarte performanti si sa contribuie semnificativ la rezultatele bune ale companiei respective. Cuvantul la ordinea zilei este "inghetare", a salariilor si a angajarilor. Asta daca nu este vorba despre concedieri in masa. Timp de trei-patru ani salariul mediu pe economie a crescut cu cate cel putin 20%. Pentru 2009 insa INS estimeaza o crestere de circa 5%, adica sub nivelul inflatiei.

Exista, totusi, si vesti mai bune. Unele companii, dupa cum spune ea, isi vor recalcula bugetul pe anul in curs in martie, adica dupa numai trei luni de la implementarea lui, lucru care nu s-a mai intamplat pana acum. Asta poate insemna ca firmele s-au pregatit pentru criza si au redus la minimul cheltuielile pentru a face fata, dar sunt dispuse sa fie mai "darnice" in cazul in care efectele crizei incep sa scada. In varianta pesimista insa, recalcularea bugetului ar putea insemna si ca se asteapta la efecte si mai grave, urmand sa fie nevoiti, dupa doar trei luni, sa taie din nou din cheltuieli, printre care se numara si salariile.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: