Dolarul s-a apreciat fata de euro pana la cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani

Data publicarii: 06-01-2009 | International

Dolarul s-a apreciat marti fata de euro pana la cel mai mare nivel din ultimele trei saptamani, ajutat de asteptarile potrivit carora diferenta dintre dobanda cheie din SUA si cea din zona euro se va restrange si mai mult, relateaza Reuters.

Desi Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda cheie pentru a sprijini economia zonei euro, moneda unica detine un avantaj fata de dolar sau yen, in contextul in care dobanda de politica monetara este de 2,5%.

In SUA, Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, a coborat in decembrie dobanda cheie pana la un nivel ce nu a mai fost inregistrat niciodata si i-a atribuit o marja de fluctuatie de la 0% la 0,25%.

Euro s-a depreciat cu 0,7% fata de nivelul atins luni pe piata din New York, la 1,3543 dolari. Fata de yen, moneda unica s-a depreciat cu 1%, la 126,06 yeni.

Deprecierea euro vine in contextul in care Gazprom a sistat din 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, in lipsa unui acord asupra pretului pentru livrarile din 2009 si asupra datoriilor ucrainene.

Moscova furnizeaza 40% din gazul importat de europeni, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina. Intre timp, 65,3 milioane de metri cubi de gaz destinat europenilor au disparut din conductele ce traverseaza Ucraina, a declarat luni seful grupului rus, Aleksei Miller, in cursul unei intalniri cu premierul Vladimir Putin.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: