Boc, criza gazelor: Populatia nu va avea probleme, iar CET-urile vor trece pe pacura si pe carbune

Data publicarii: 06-01-2009 | Economie

Premierul Emil Boc si ministrul economiei au dat asigurari, marti, ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

Cei doi oficiali au precizat marti, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria ca, incepand cu ora 3:05 au fost sistate livrarile de gaze rusesti prin statia de intrare de la Isaccea - respectiv 4,7 milioane de metri cubi pe zi. "A fost nevoie sa inchidem conducta de import pentru ca presiunea era prea mica fata de cea de sistemul national de transport. Pentru a nu dezechilibra sistemul a trebuit sa inchidem punctul Isaccea", a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Videanu a spus ca autoritatile romane incearca sa protejeze atat populatia, cat si industria, si a dat asigurari ca nu vor fi probleme legate de alimentarea cu gaze, in aceasta iarna.

Consumul zilnic este de 61,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi (in perioada de iarna n.r). Din aceasta cantitate 4,7 milioane de metri cubi erau asigurate prin intrarile de gaze de la statia Isaccea, iar diferenta de producatorii interni (Petrom, Romgaz si alti producatori mai mici), din depozitele de gaze si o cantitate mica - respectiv 2,5 milioane de metri cubi  - din import, prin intrarile de la statia Mediesu Aurit.

Videanu a declarat ca a contactat, marti, oficialul Gazprom la Bucuresti, iar acesta i-a spus ca oprirea livrarii de gaz nu este cauzata de compania Gazprom, ci de defectiuni aparute in sistemul de transport. Ministrul a precizat ca va contacta si Ambasada Ucrainei, pe cale diplomatica. La randul sau, premierul Emil Boc a spus ca a facut demersuri pentru informarea Comisiei Europene si a comisarului european pentru energie.

Premierul a precizat ca pot aparea doua probleme: scaderea temperaturii sub minus 15 grade sau evolutia negativa a relatiilor dintre Rusia si Ucraina.

Boc a spus ca a convocat la Guvern Comisia de Coordonare in domeniul asigurarii sigurantei in aprovizionarea cu gazele naturale, coordonata de Videanu. Din Comisie fac parte reprezentanti ai Minsiterului Internelor, ai ANRE, Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, E.ON Gaz.

Ministerul Economiei a anuntat marti ca Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Isaccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea.

"Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Documentul precizeaza, ca in aceste conditii, SNTGN Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a situatiei de criza si echilibrarea Sistemului National de Transport Gaze: a notificat, in conformitate cu Legea 364/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in alimentarea cu gaze naturale, intrunirea de urgenta a Comisiei de coordonare in vederea verificarii si analizarii situatiei. De asemenea a efectuat manevre tehnice in Sistemul National de Transport Gaze, astfel incat sa asigure cantitatile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.
Prin masurile operative luate, s-a asigurat protectia sistemului national de transport gaze naturale si continuarea livrarilor de gaze catre toti consumatorii.

Grupul rus Gazprom a redus drastic volumul de gaz livrat consumatorilor europeni prin intermediul Ucrainei, ceea ce va provoca probleme in tarile europene "peste cateva ore", a afirmat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz Valentin Zemlianski, citat de AFP.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: