Banca centrala vrea un nivel optim al lichiditatii, care sa nu puna presiuni pe leu

Data publicarii: 07-01-2009 | Finante-Banci

Finantarea deficitului public si continuarea procesului de creditare "fac necesara asigurarea treptata a lichiditatii adecvate in sistemul bancar", intr-o maniera care sa nu incurajeze volatilitatea cursului de schimb", care a atins deja maximul ultimilor 4 ani, arata comunicatul detaliat al BNR.

In aceste conditii, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile pietei, si pastrarea rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei si valuta la ratele actuale. In privinta RMO la lei, analistii luau in calcul si o noua diminuare, de la 18 la 16%, dupa ce BNR apelase deja la aceasta masura la ultima sedinta de anul trecut.

Desi procesul dezinflationist a continuat, "deprecierea leului fata de euro (de 9,3%, in medie, in anul 2008, fata de anul anterior) creeaza presiuni inflationiste", se mai precizeaza in comunicatul detaliat remis NewsIn de catre BNR.

Mai mult, presiunile inflationiste "tind sa ramana ridicate in conditiile in care corectia deficitului extern va continua, iar ajustarea cererii interne se va face gradual".

In luna noiembrie 2008, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 6,74%, fata de varful de 9,04% atins in luna iulie, situandu-se insa in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008.

BNR mai avertizeaza ca intensificarea crizei financiare internationale si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului, acest comportament fiind similar celui al altor monede nationale din regiune.

"Restrangerea finantarilor externe in contextul accentuarii crizei internationale, concomitent cu majorarea cheltuielilor publice din ultimele luni ale anului trecut au determinat o crestere a dobanzilor, care se mentin la un nivel relativ ridicat, sensibil superior ratei dobanzii de politica monetara", mai arata comunicatul bancii centrale.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,10% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 13,50% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 14,11% pe an, de la nielul de luni, de 14,53%.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 13-14% pe an, usor sub dobanda perceputa de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.

"Analiza evolutiilor macroeconomice recente releva continuarea procesului de dezinflatie si incetinirea cresterii economice, pe fondul reducerii dinamicii investitiilor, in special in ceea ce priveste activitatea in constructii, al diminuarii productiei industriale si al reducerii comenzilor pentru export. Este de remarcat in continuare gradul ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti", subliniaza BNR.

Masurile luate de noul guvern sunt esentiale pentru sustinerea economiei, in contextul crizei

Banca centrala reitereaza ca, in acest context, "consolidarea procesului de dezinflatie si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti pe fondul amplificarii crizei internationale reclama pastrarea conduitei actuale a politicii monetare, in sprijinul formularii si aplicarii unui mix echilibrat de politici macroeconomice".

BNR reaminteste ca masurile luate de Guvern pentru restrangerea deficitului bugetar si organizarea mai buna a cheltuielilor publice sunt esentiale pentru sustinerea economiei in contextul crizei financiare internationale. De altfel, oficialii BNR au reclamat, in repetate randuri, necesitatea inaspririi politicii fiscale.

"Implementarea masurilor anuntate de noul guvern in vederea reducerii deficitului bugetar, concomitent cu redirectionarea cheltuielilor publice cu prioritate pentru investitii si crearea de noi locuri de munca sunt esentiale pentru continuarea dezinflatiei si ajustarea controlata a dezechilibrului extern, ca premise pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile", arata comunicatul detaliat al BNR.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 februarie 2009, cand va fi analizat si raportul trimestrial asupra inflatiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: