UE ameninta Rusia cu o interventie ferma, daca nu reia livrarea de gaz pana joi

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a avertizat miercuri ca, daca livrarile de gaz rusesc catre Europa "nu sunt restabilite pana maine (joi - n.red.), va exista o interventie mai ferma a UE", relateaza AFP.

Marti, presedintia ceha a Uniunii Europene si Comisia Europeana, catalogasera, intr-un comunicat comun drept "inacceptabile" consecintele conflictului ruso-ucrainean, pe care tarile europene incepeau deja sa se resimta. Mai multe tari europene, printre care Austria, Romania, Cehia, Bulgaria (care asigura tranzitul catre Grecia, Turcia si Macedonia), Slovenia si Slovacia au anuntat miercuri ca nu mai primesc deloc gaz rusesc via Ucraina.

In conditiile in care Moscova si Kievul se acuza reciproc pentru aceasta situatie, Comisia Europeana a propus miercuri sa trimita observatori in Ucraina, pentru a masura volumul de gaz care tranziteaza efectiv intre cele doua tari.

De asemenea, Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea joi o reuniune extraordinara, in contextul disputei dintre Rusia si Ucraina privind sistarea furnizarii cu gaze, la care vor participa presedintii companiilor Gazprom si Naftogaz.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: