Noua schita de buget prevede cheltuieli de 8% din PIB cu pensiile majorate

Data publicarii: 07-01-2009 | Economie

Noua schita de buget pentru 2009 prezentata miercuri de ministrul de Finante sindicatelor si patronatelor prevede cheltuieli de 8% din PIB pentru pensiile majorate, fata de 7% din PIB cat vor fi alocate pentru plata salariilor bugetarilor, a declarat presedintele CNSLR Fratia.

"Din datele prezentate de ministrul Finantelor reiese ca noul buget va fi fundamentat pe un curs mediu de 4 lei/euro, o inflatie medie de 5,3% si una la final de an de 4,8%", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

El a adaugat ca ponderea cheltuielilor in produsul intern brut (PIB) este estimata la 34%, iar a veniturilor la 32%, ceea ce situeaza deficit bugetului general consolidat la 2% din PIB.

Petcu a mai spus ca bugetul pentru educatie ar urma sa ramana neschimbat, la 6% din PIB, iar ponderea asistentei sociale va fi de 2% din PIB. Potrivit lui Petcu, doar 7% din cheltuieli vor fi alocate in acest an pentru investitii, subventii si achizitionarea de bunuri si servicii. Cheltuielile externe ar urma sa reprezinte 1% din PIB, iar cheltuielile cu apararea vor fi de 1,8% din PIB, a mai spus liderul sindical.

Noua schita de buget va fi prezentata saptamana viitoare spre aprobare.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat miercuri dimineata ca "ipotezele macroeconomice indica o crestere economica (PIB) de 3,5%, o valoare nominala de 588,1 miliarde lei, o inflatie medie de 5,3%, un salariu mediu brut de 1.702 lei/luna si un deficit al bugetului general consolidat (BGC) de 1,7-2% din PIB".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: