Medvedev conditioneaza reluarea livrarilor de stingerea totala a datoriilor catre Gazprom

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Rusia va relua livrarile de gaz doar daca Ucraina plateste, in cel mai scurt timp, intreaga datorie pe care o are fata de Gazprom, a declarat miercuri presedintele Dmitri Medvedev, intr-o discutie telefonica avuta cu omologul ucrainean, Viktor Iuscenko, potrivit agentiilor ruse.

"Presedintelui ucrainean i s-a atras atentia ca europenii nu au primit gazul tranzitat prin Ucraina din cauza sustragerii ilegale a gazului de partea ucraineana, ceea ce este inacceptabil. Aceasta situatie nu corespunde contractelor deja semnate intre Federatia Rusa, Ucraina si consumatorii europeni, precum si a altor documente internationale" (n. r. se face aluzie la Carta Energetica pe care Ucraina a semnat-o, dar rusii spun ca ucraineniii acum nu o mai respecta), a anuntat serviciul de presa al Kremlinului.

Rusia va relua livrarile de gaz doar daca Ucraina plateste pretul pietei si daca observatori europeni si avocati internationali sunt implicati in proces, a declarat miercuri presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agentiile ruse.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a anuntat pe Viktor Iuscenko, omologul sau ucrainean, ca este pregatit pentru reluarea negocierilor in orice moment, dar nu mai poate fi vorba de niciun fel de tarife preferentiale. "Rusia nu a renuntat la negocieri cu Ucraina si este pregatita de reluarea acestora in orice moment", a declarat Medvedev. El a subliniat ca in ceea ce priveste relatiile dintre Moscova si Kiev in domeniul gazului ele nu au caracter politic si i-a cerut lui Iuscenko sa dea instructiuni necesare in acest sens Guvernului si autoritatilor enegetice din Ucraina.

Pentru realuarea livrarilor de gaz este necesar crearea unui mecanism de control, cu participarea Gazpromului, Naftogaz si a autoritatilor din domeniul energiei din Ucraina si Rusia, a observatorilor din partea UE, a declarat Medvedev. "Pentru reluarea livrarilor de gaz este necesara crearea unui mecanism de control, care ar trebui sa includa reprezentantii celor doua companii (Gazprom si Naftogaz - n.r.), reprezentantii din domeniul energiei din Ucraina si Rusia, observatorii UE, precum si ai companiilor juridice internationale care reprezinta interesele companiilor Gazprom si Naftogaz", a mai declarat Medvedev, citat de serviciul de presa a Kremlinului, preluat de RIA Novosti.

Medvedev a avut o convorbire telefonica cu Viktor Iuscenko in cursul careia a cerut ca Ucraina sa reia tranzitul gazului rusesc catre Europa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: