GPS-ul intra si pe laptopurile low cost, iar ecranele LCD pe telecomenzi

Data publicarii: 08-01-2009 | IT&C

Consumer Electronics Show si MacWorld, cele doua targuri majore de tehnologie ce au loc in aceste zile in SUA, au incercat sa mai insenineze acest inceput de an. Minilaptopurile low cost, televizoarele si perifericele pentru gaming au captat si de aceasta data cel mai mult atentia publicului la Consumer Electronics Show.

Netbook-urile se transforma in tablet PC-uri

Dupa un an atat de incarcat de lansari de netbookuri, cum se mai numesc aceste minilaptopuri, ce au impus pe piata conceptul de "tot mai mic, mai usor si mai ieftin", se punea intrebarea ce ar mai putea sa apara nou pe acest segment de piata. Ce ati spune insa de computere portabile mici, usoare si ieftine, dar care sa se poata transforma in tablet PC-uri (produse al caror nume era sinonim pana acum cu ultraportabilele ultrascumpe) cu ecran senzitiv, precum cel al noilor telefoane inteligente, care sa se poata si pivota pentru a se putea lua notite scrise de mana cu ajutorul unui pen. Asus, HP si Intel, cu al sau Classmate, au demonstrat ca este urmatorul pas pe care aceste echipamente, cu mare succes la public, il vor face in urmatoarele trei luni.

Primul producator a mers chiar mai departe si a inglobat in aceste portabile si functii pe care utilizatorii s-au obisnuit sa le gaseasca in telefoane sau alte produse multimedia: antena GPS, receptor radio FM sau tuner TV. Este cazul viitorului EeePC T91, un mininotebook rotativ cu touchscreen de 8,9" si o greutate de 900 de grame.


EeePC T91, un mininotebook rotativ cu touchscreen de 8,9"

Exista o vedeta si la capitolul laptopurilor de categorie grea, unde producatorii se straduiesc sa tina preturile cat mai sus: laptopul cu doua ecrane, propus de Lenovo si care costa  3.700 de dolari. ThinkPad W700ds are un ecran principal LCD de 17 inchi si inca un ecran de 10,6 inci, care aluneca in dreapta din spatele ecranului mai mare. Cel de al doilea ecran are o mobilitate de circa 30 de grade. Asus a optat insa pentru integrarea unui SSD de 512 GB.

Desktopurile copiaza Mac-ul

Si sistemele desktop se schimba la fata, Lenovo venind si aici cu un model de calculator all-in-one, similar celor pe care le-am vazut pana acum doar la Mac-uri. Faptul ca si HP si Sharp au in gama cate un astfel de produs arata clar incotro se indreapta calculatoarele de tip desktop. In rest, batalia se da pe incorporarea unor tehnologii cat mai eficiente din punct de vedere energetic.

Primul display TV la 480 Hz

Se pare ca aceasta este acum si preocuparea majora a producatorilor de televizoare. Astfel, daca anul trecut batalia s-a dat pentru prezentarea celui mai mare ecran plat, castigatorul fiind o plasma de patru metri, anul acesta lupta se da pentru castigarea titlului de cel mai subtire sau cel mai usor ecran plat, beneficiul major in ambele cazuri fiind cel de obtinere a unui consum de energie tot mai mic. Samsung s-a straduit sa vina cu ecrane nu mai mari de 81 cm, dar a caror grosime sa nu depaseasca 6-7 mm (jumatate din rama clasica a unui tablou). In schimb, JVC a mizat pe realizarea celui mai usor LCD, care la o dimensiune de 81 cm cantareste doar 5 kg (cat un monitor de calculator).

In schimb, LG a creat primul display TV de 480 Hz (cand la noi pe piata cele de 100 Hz sunt considerate cele mai avansate, iar Sony abia a intrat cu un superscump televizor de 240 Hz).

Perifericele pentru gaming si divertisment, in prim-plan

In fine, perifericele pentru gaming si divertisment au fost si cele mai premiate. Dupa principul "un LCD oriunde si oricand", Logitech si-a echipat nu numai tastaturile, ci si telecomenzile cu display-uri. Tastatura pentru jocuri Logitech G19 este echipata cu un ecran de 320x240 pixeli care poate afisa date despre comunicarea prin VOIP, ceas sau alte aplicatii precum imagini sau filmulete. Iar telecomanda universala Harmony 1100 ofera controlul tuturor echipamentelor din casa (chiar si a celor din alte camere) cu ajutorul unui ecran color touchscreen de 3,5 inchi.

Macworld-ul i-a enervat pe bloggeri

In ceea ce priveste Macworld, desi este ultima editie la care participa compania Apple, aceasta nu a impresionat absolut deloc audienta si a reusit sa-i enerveze pe foarte multi bloggeri din toata lumea, prezenti la eveniment. Fara prezenta lui Steve Jobs, ceilalti reprezentanti ai companiei au incercat sa aiba o prezentare foarte atractiva… dar nu au reusit, nu pentru ca nu sunt ca Jobs, ci pentru ca produsele prezentate nu aduceau nimic spectaculos pentru fanii Apple. "Apple nu numai ca a reusit sa-i enerveze pe bloggeri, care au cheltuit multi bani sa ajunga la Macworld, dar cred ca i-a decptionat total pe fani", declara un participant la eveniment. Pe scurt, compania a adus noi imbunatatiri suitei de programe iWork 2009 si iLife 2009, a scos protectia DRM a pieselor vandute prin iTunes Music Store (care impiedica copierea melodiilor pe alte dispozitive decat iPod sau iPhone) si a prezentat o versiune imbunatatita a laptopului MacBook Pro de 17 inchi.

Cel mai revolutionar produs a fost un "fals"

Cu numai cateva ore inainte de inceperea prezentarii Apple, a aparut pe internet un clip prezentand noul laptop MacBook, fara tastatura. Nu, nu era vorba de un laptop de 13, 15 sau 17 inci cu un ecran full touchscreen ca al iPhone-ului, ci de un laptop care are tastatura inlocuita cu o suprafata senzitiva (wheel) dupa modelul celei prezente pe toate iPod-urile Nano. Insa respectivul laptop nu este un produs creat de Apple, ci un prototip inventat de o firma ce expune la Macworld si nu are nici o legatura cu compania americana.


Apple Introduces Revolutionary New Laptop With No Keyboard :)

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: