Obama promite cate 1.000 de dolari familiilor americane, in cadrul planului de relansare economica

Data publicarii: 09-01-2009 | International

Presedintele american ales Barack Obama a promis joi o reducere cu 1.000 de dolari a impozitelor pentru 95% dintre familiile americane, in cadrul planului sau de relansare a economiei, pe care il va revizui insa, din cauza scepticismului cu care a fost primit in Congres, relateaza AFP si Reuters.

Intr-un discurs rostit in apropiere de Washington, Obama, care va fi investit in functie in 20 ianuarie, a explicat ca aceasta scadere a impozitelor ar trebui sa incite familiile sa "reinceapa sa cheltuiasca", potrivit AFP.

Costul planului de salvare, estimat la cel putin 775 de miliarde de dolari, pe o perioada de doi ani, pregatit de viitoare administratie, "va creste, cu siguranta, deficitul bugetar pe termen scurt", a admis presedintele ales. Planul consta, in proportie de 40%, in reduceri de impozite. "Dar este la fel de sigur ca daca nu facem suficient sau nu facem nimic, vom avea un deficit si mai mare de locuri de munca, de venituri si de incredere in economia noastra", a avertizat el. Decizia de a nu lansa un plan vast de salvare ar avea consecinte dezastruoase pentru economie, mult mai grave decat accentuarea deficitului bugetar, a avertizat Obama , in discursul sustinut la universitatea George Manson din Fairfax, Virginia. 

Bugetul Statelor Unite, afectat de criza, ar putea inregistra un deficit evaluat la 1.200 de miliarde de dolari anul acesta, a avertizat miercuri Biroul pentru buget al Congresului american. Aceasta previziune nu ia in calcul si costul planului de relansare.

Dar viitorul presedinte considera ca razboiul impotriva recesiunii trebuie sa fie singura prioritate. "Nu cred ca este prea tarziu sa schimbam directia, dar va fi, daca nu luam masuri cruciale cat mai repede posibil. Daca nu facem nimic, aceasta recesiune ar putea dura ani la rand", a avertizat viitorul sef al statului.

Obama intentioneaza sa lanseze lucrari ample de infrastrucutra (renovarea podurilor, soselelor, scolilor, extinderea retelei de internet de mare viteza) si sa amelioreze semnificativ eficienta energetica a numeroase cladiri, in decurs de trei ani. "Vom moderniza peste 75% dintre imobilele administratiei si vom imbunatati eficienta energetica a doua milioane de locuinte americane, economisind astfel miliarde (de dolari -n.red.) din banii consumatorilor si contribuabililor", a precizat el.

In Congres, republicanii au privit cu neancredere discursul viitorului presedinte. "Ingrijorarea mea este mare", a declarat reprezentantul republican Eric Cantor pentru postul de televiziune CNN. Temandu-se de o crestere excesiva a locurile de munca publice, Cantor a avertizat in legatura ca o eventuala crestere a gradului de indatorare "se va face pe spatele" generatiilor viitoare.

Dar si unii alesi democrati au criticat proiectul. Presedintele Comisiei bugetare a Senatului, Kent Conrad, a criticat deducerile fiscale de 3.000 de dolari pe care Obama intentioneaza sa le acorde angajatorilor. "Patronii nu vor incepe sa angajeze oameni pentru a produce bunuri care nu se vand", considera el. "Presedintele Obama merge in fata unei catastrofe bugetare de proportii gigantice, conjugata cu o recesiune careia nu i se cunoaste nici durata, nici profunzimea", a avertizat el.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si-a exprimat speranta ca planul de lansare va fi adoptat la mijlocul lunii februarie. In cazul in care textul nu va fi aprbat pana atunci, congresmenii nu vor putea intra in vacanta incepand din 14 februarie, asa cum este prevazut, a avertizat Pelosi.

Potrivit Washington Post, insa, echipa lui Obama revizuieste programul de relansare economica, extinzandu-i aria de aplicare, dupa criticile din Congres, transmite Reuters.

Timothy Geithner, viitorul secretar al Trezoreriei si alti consilieri pe probleme economice, lucreaza in prezent pentru a extinde ajutorul acordat administratiilor locale, intreprinderilor mici, proprietarilor de case si altor consumatori, au declarat surse apropiate dosarului, citate de cotidian.

Echipa vrea si ca Guvernul sa preia mai multe actiuni in companiile financiare pe care le ajuta. De asemenea, companiile care primesc ajutor federal trebuie sa se supuna unor restrictii mai dure privind salariile directorilor decat cele impuse administratiei Bush.

Programul revizuit urmeaza sa fie prezentat inainte de audierea lui Geithner in Congres, care va avea loc spre sfarsitul saptamanii viitoare, a afirmat un oficial sub acoperirea anonimatului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: