Ansola: FMI vine in Romania la sfarsitul lui ianuarie intr-o misiune obisnuita, nu pentru un ajutor

Data publicarii: 10-01-2009 | Finante-Banci

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) vor veni in Romania la sfarsitul lui ianuarie intr-o misiune obisnuita si nu vor discuta despre acordarea unui posibil ajutor financiar, a spus vineri reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Juan-Jose Fernandez Ansola.

Ansola a declarat ca misiunea FMI va viza doar perspectivele si evolutia economiei romanesti in 2009, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti nu au cerut, pana acum, un plan de asistenta si nu au apelat la un pachet de sprijin din partea Fondului.

"Exista un plan pentru sfarsitul lui ianuarie. Este o misiune obisnuita, care a fost planificata de ceva vreme. Guvernul nu a cerut un program de asistenta si deci nu ne pregatim sa discutam acest lucru in aceasta etapa. In mod normal, ceea ce facem de obicei la aceste intalniri este sa evaluam situatia economica si sa discutam politicile Guvernului. Avem un nou guvern instituit si va fi o oportunitate sa discutam politicile pentru anul care a inceput", a mai spus Ansola.

FMI estimeaza o temperare a cresterii economice a Romaniei in acest an, insa Ansola a preferat sa nu dea vreo prognoza legata de evolutia economiei.

"In mod cert, va trebui sa ne asteptam la o incetinire economica, dar ramane de vazut cat de usoara sau de abrupta va fi aceasta", a mai spus reprezentantul FMI.

In privinta comertului exterior, Ansola estimeaza ca importurile vor scadea, insa evolutia exporturilor este mai greu de prevazut.

"O parte importanta a acestui proces (incetinirea cresterii economice - n.r.) va fi legata de scaderea importurilor. Vom vedea ce se va intampla cu exporturile. Este greu de prevazut acest lucru acum, pentru ca depinde in mare parte de ceea ce se va intampla cu cerea externa, dar si de comportamentul partenerilor comerciali vis-a-vis de ceea ce se intampla in Romania", a explicat Ansola.

Ajustare a deficitului extern prin deprecierea leului

Reprezentantul FMI anticipeaza intrari de capital mult mai mici in acest an decat in 2008, astfel ca procesul normal de ajustare ar fi ca deficitul de cont curent sa se micsoreze semnificativ.

Ansola s-a referit si la faptul ca iesirea investitorilor straini din Romania si din intreaga regiunea afecteaza evolutia leului, insa e de parere ca deprecierea monedei nationale nu ar trebui sa creeze ingrijorare.

"In masura in care deprecierea leului ramane sub control, este o parte normala a acestei ajustari. Cred ca banca centrala a facut o treaba buna prin faptul ca a permis aceasta ajustare, in acelasi timp asigurandu-se ca ceea ce se intampla pe piata este ceva normal", a subliniat el.

Moneda nationala a atins vineri minimul istoric in fata euro la cursul de referinta al bancii centrale, dupa ce a pierdut peste 7 bani (1,79%) fata de ziua precedenta, la 4,2127 lei/euro, pe fondul lipsei de valuta si a speculatiilor din piata.

NewsIn