Actiunile TLV au tras Bursa in jos cu 6,3% in ultima saptamana, in ciuda debutului optimist

Data publicarii: 11-01-2009 | Bursa

Bursa de la Bucuresti a inceput noul an in forta, cu aprecieri puternice pentru toti indicii, dar contextul international si revenirea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania (TLV) au stopat entuziasmul cumparatorilor si au dus la o scadere saptamanala a pietei cu 6,3%, sustin analistii.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat prima sedinta a acestui an (luni - n.r.) in crestere, revenind astfel la obiceiul respectat timp de noua ani la rand (1999-2007), in care prima zi de tranzactionare din an era marcata de optimism si se incheia cu cresteri importante pentru indici.

In 2008, in schimb, prima sedinta de tranzactionare a adus scaderi semnificative, prevestind un an greu pentru Bursa de la Bucuresti, la fel cum s-a intamplat si in 1998, an marcat tot de o prabusire a Bursei.

"Anul 2009 a inceput cu o dinamica buna, cresteri semnificative de curs si volume mai bune decat media de la finalul anului trecut. Totul a fost insa de scurta durata. Practic, dupa doua zile bune, piata a reintrat in mersul ei obisnuit, cu o lichiditate modesta si cu scaderi de curs", se arata intr-o analiza a Prime Transaction.

Analistii de la Prime Transaction apreciaza ca evenimentele internationale si indicatorii macroeconomici din tarile cu burse etalon au stopat entuziasmul cumparatorilor si au readus starea de prudenta caracteristica celei de-a doua jumatati a anului 2008.
 
Media zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate la BVB in perioada 5 - 9 ianuarie a fost de 12,42 milioane lei (3,03 milioane euro).

In ultima saptamana, la BVB s-au tranzactionat actiuni, obligatiuni, contracte la termen si unitati de fond, care au generat impreuna o lichiditate totala de 82,65 milioane lei (20,10 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 2,91% in ultima saptamana, la 47,03 miliarde lei (11,16 miliarde euro), dupa ce in 23 decembrie valoarea pietei reglementate era de 45,7 miliarde lei (11,63 miliarde euro).

Avans de 9,4% pentru indicele sectorului SIF, pe o piata in declin

In ultima saptamana de tranzactionare, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 5,22%, de la 2.901,10 puncte, pana 2.749,67 puncte.

Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 6,25% in ultima saptamana, de la 1.977,10 puncte, pana la 1.853,50 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a crescut in intervalul analizat cu 9,39%, de la 12.549,53 puncte, pana la 13.727,39 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut intre 5 si 9 ianuarie cel mai mult - 12,15% - de la 6.590,32 puncte pana la 5.789,89 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a coborat cu 1,69% in ultima saptamana, de la 277,36 puncte, la 272,66 puncte.

In schimb, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cel mai mult - cu 9,65% - de la 348,43 puncte, pana la 382,05 puncte, ridicat de aprecierea puternica a titlurilor din grupul Rompetrol.

"Momentan situatia de la Bursa nu poate fi privita intr-un mod foarte optimist, insa nici nu putem da previziuni foarte negative pentru tot anul 2009...Cel mai negativ as privi prima parte a anului 2009 si, in functie de evenimente, putem asista la noi minime la Bursa", arata si o analiza a Intercapital Invest.

Totusi, analistii Intercapital nu se asteapta in acest an la deprecieri la fel de mari ca in 2008, chiar daca contextul se va inrautati si vor fi atinse noi minime.

Crestere puternica pentru actiunile SIF, dar pe rulaje reduse

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) in saptamana 5 - 9 ianuarie a fost de 13,55 milioane lei si a reprezentat aproape 22% din lichiditatea Bursei, pe sectiunea de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au atras in ultima saptamana a cincea lichiditate din piata, cu tranzactii in valoare de 3,23 milioane lei, iar cotatia actiunilor SIF5 a urcat cu 10,26%, la 0,6450 lei/titlu.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au urmat cu un rulaj de 3,17 milioane lei si s-au apreciat cu 8,49%, la 0,5750 lei/actiune.

De asemenea, pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut spectaculos - cu 14,34% - pana la 0,3110 lei/actiune, iar titlurile au avut rulaj de 3,14 milioane lei.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urmat cu o lichiditate de 2,38 milioane lei si s-au scumpit cel mai mult - cu 17,43% - la 0,64 lei/actiune.

In schimb, actiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat o apreciere mult mai modesta, de 1,60%, la pretul de 0,6350 lei, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 1,63 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania au cazut cu 55%, dupa revenirea la tranzactionare

Sectorul bancar a atras schimburi de 29,47 milioane lei - 47% din rulajul cu actiuni din ultima saptamana la Bursa, in urma schimburilor intense cu actiuni Banca Transilvania (TLV), care au generat in doar trei zile 36% din rulajul saptamanal al Bursei, pe sectiunea titluri de capital.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit in sedinta de miercuri la tranzactionare, fiind suspendate din 15 septembrie, pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale.

In prima zi de tranzactionare a existat o presiune puternica la vanzare, pretul prabusindu-se in mod real cu 58%, de la nivelul de 2,62 lei cat ar fi trebuit sa valoreze o actiune TLV dupa consolidarea valorii nominale, la 1,10 lei/actiune.

Totusi, incepand de joi, actiunile bancii au revenit, iar ultimul pret din sedinta de vineri a fost de 1,19 lei/unitate, iar lichiditatea a insumat in cele trei sedinte la 22,17 milioane lei, prima din piata in intervalul analizat.

"Era de asteptat ca pretul sa scada atat de mult pentru ca a fost o perioada destul de lunga in care actiunile TLV au fost blocate, timp in care au fost vanzari destul de puternice", a spus Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

In intervalul in care actiunile TLV au fost suspendate, piata a scazut pe ansamblu cu aproape 45%, iar indicele BET-FI a pierdut circa 56%. In schimb, indicele BET avea o scadere mult mai mica, de 38%, tocmai pentru ca actiunile Bancii Transilvania au fost luate in calcul cu o variatie de 0%.

"Trebuie sa tinem cont ca indicele BET a fost si el influentat de suspendarea actiunilor Bancii Transilvania (TLV), deoarece era calculat pe baza unei variatii zero a titlurilor TLV. Fata de celelalte actiuni, fata de indicele BET-FI spre exemplu, actiunile TLV au scazut cam in aceasi masura", a explicat pentru NewsIn Darie Moldovan.

In schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) au stagnat la cotatia de 8,25 lei/actiune, si au atras a treia lichiditate din piata, de aproape 5 milioane lei.

Actiunile Erste Bank (EBS), tranzactionate la sectiunea Internationala a BVB, au consemnat un rulaj de 2,21 milioane lei si s-au apreciat cu 9,40%, la 64 lei.

Petrom si actiunile grupului Rompetrol au ridicat indicele energetic cu aproape 10%

Titlurile Petrom (SNP) au captat a doua lichiditate din piata, de 5,14 milioane lei, iar pretul lor a crescut in ultima saptamana cu 6,08%, la 0,1920 lei.

In schimb, actiunile grupului Rompetrol au avut o crestere agresiva, dupa ce fondul de investitii QVT a solicitat la sfarsitul lunii decembrie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group sa initieze o oferta publica obligatorie de preluare pentru titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aflate in posesia micilor actionari.

Ca urmare, actiunile Rompetrol Rafinare au incheiat saptamana la pretul de 0,0237 lei, cu 28,11% mai sus decat la sfarsitul anului 2008, iar interesul sporit pentru aceste titluri a ridicat rulajul total la 4,51 milioane lei.

"S-au remarcat cele doua companii ale grupului Rompetrol - Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services - unde, dupa ce fondul de investitii QVT a cerut o oferta publica de preluare, cursul a inceput sa creasca. Nu stiu in ce masura va fi solutionata aceasta cerere, dar investitorii se agata de orice stire si speculeaza", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

De asemenea, si titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au avut o dinamica puternic ascendenta, cu o crestere de 11,67%, la cotatia de 0,3350 lei, si o lichiditate saptamanala de 1,07 milioane lei.

Obligatiunile IBRD - cele mai cautate din piata

Pe sectiunea instrumentelor financiare cu venit fix, lichiditatea s-a cifrat in ultima saptamana la 20,5 milioane lei (4,95 milioane euro).

Cea mai mare parte a rulajului a fost generata din nou de schimburile cu obligatiunile Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09), care au totalizat 18,12 milioane lei. Ultimele tranzactii cu obligatiuni IBRD s-au realizat la un pret egal cu 92,60% din valoarea principalului, de 1.000 lei.

Alte trei schimburi importante au avut ca obiect 265 de titluri de stat, care au fost vandute pentru 2,38 milioane lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: