BNR ar putea raspunde asteptarilor bancherilor: Verde la ipotecare in ianuarie!

Data publicarii: 12-01-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei ar putea decide, in sedinta de joi, ridicarea gradului de indatorare maxim pentru creditele ipotecare acordate populatiei la 60-65% din venituri, in conditiile in care imprumutatii aduc ca garantii ipoteci locative sau terenuri intravilane, au declarat pentru Business Standard surse din cadrul BNR. Acesta este primul semnal dat de Banca Centrala pentru relaxarea creditarii populatiei, dupa ce normele restrictive, intrate in vigoare in octombrie, si criza financiara au taiat drastic din sumele pe care puteau sa le acceseze romanii.

Miscarea, ceruta insistent de bancheri, ar putea duce la fluidizarea creditarii si la deblocarea partiala a pietei de Real estate, in ciuda faptului ca institutiile financiare nu prea dispun de surse de finantare pe termen lung, in contextul crizei internationale. In plus, leul a depasit vineri minimul istoric in raport cu euro ajungand la cotatia record de 4,2127 unitati/euro.

Gradul de indatorare ar putea fi ridicat diferentiat de la banca la banca, in functie de istoricul de creditare pe acest segment si de profilul de risc al institutiei de credit, nivelul actual fiind intre 30% si 55%. Bancherii vor putea da credite ipotecare relaxate, dupa aparitia normei in Monitorul Oficial, fara sa fie obligati sa trimita noile norme proprii spre validare.

"Daca esti bun, dai credite, daca nu, stai. S-ar putea sa ridicam gradul de indatorare diferentiat de la banca la banca, in functie de istoricul pe acest segment de creditare si de profilul de risc al institutiei de credit. Este posibil sa fie neperformante la anumite banci, iar atunci tratam diferentiat institutiile de credit. Este foarte probabil ca, saptamana aceasta, sa avem o modificare a regulamentului. Prin aceasta modificare, incurajam pe cei care au venituri mai mici", puncteaza sursa din banca centrala.

Bancherii au cerut un tratament distinct al creditelor cu garantie ipotecara, dupa ce activitatea bancilor a ajuns aproape de blocaj. Reprezentantii BNR si ai Asociatiei Romane a Bancilor au avut, vinerea trecuta, primele discutii pe aceasta tema, urmand ca astazi sau maine sa le reia. Zilele acestea, BNR analizeaza calitatea portofoliului de credite ipotecare, pentru a stabili daca exista neperformante in sistem, conform aceleiasi surse. Bancile cu restante mari pe ipotecare in portofoliu s-ar putea vedea nevoite sa aplice actualele norme de creditare, care reduc considerabil suma pe care o poate accesa clientul.

Integral in Business Standard