FMI ar putea avea nevoie de inca 150 miliarde dolari pentru a lupta impotriva crizei economice

Data publicarii: 12-01-2009 | International

Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de inca 150 de miliarde dolari pentru ajutorarea pietelor emergente si a tarilor sarace, grav afectate de criza economica globala, a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, relateaza Bloomberg.

Oficialul i-a criticat pe liderii europeni, spunand ca acestia nu au putut anticipa gravitatea problemelor economice cu care se vor confrunta la nivel national. Kahn a subliniat ca FMI va mari actuala estimare de 1.400 miliarde dolari privind pierderile si deprecierile de active, aparute din cauza crizei financiare.

Seful FMI declara in 9 ianuarie ca, daca in urmatoarele sase luni criza se va adanci, cererile privind ajutoarele financiare ar putea depasi fondurile de care FMI dispune.

De asemenea, Kahn a declarat anterior ca economia mondiala s-ar putea adanci intr-o criza prelungita, care sa starneasca revolte sociale, daca guvernele nu maresc si nu implementeaza pachetele promise de stimulente.

Oficialul a estimat ca protestele violente se vor extinde in cazul in care sistemul financiar nu este reorganizat in beneficiul tuturor, nu doar al unei elite restranse. 

"Daca nu suntem in stare sa facem acest lucru, ar putea sa apara revolte sociale in multe locuri, inclusiv in economiile avansate", a adaugat seful FMI.

NewsIn