CE recomanda Romaniei sa aiba un buget credibil in 2009, bazat pe consolidare fiscala si investitii

Data publicarii: 12-01-2009 | Economie

Guvernul Boc trebuie sa adopte un buget credibil pentru 2009, orientat pe consolidarea fiscala, recastigarea increderii investitorilor si accelerarea absorbtiei fondurilor europene, arata analiza publicata de Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare al Comisiei Europene (CE).

In plus, guvernantii vor trebui sa faca bugete pe termen mediu si sa renunte la politica fiscala relaxata a Romaniei. Astfel de masuri presupun o restructurare a cheltuielilor, in sensul orientarii acestora catre investitii productive, pentru a contracara efectele crizei financiare si consecintele acesteia asupra economiei reale.

Pana in prezent, criza financiara internationala a afectat cursul de schimb, comertul, piata financiara si increderea in economie, fapt ce impune urgentarea rectificarii dezechilibrelor bugetare, potrivit analizei realizate de Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare (ECFIN).

Politica fiscala expansionista a Romaniei a determinat o nevoie tot mai mare de finantare guvernamentala, care a fortat statul sa ofere randamente tot mai mari la titlurile de stat, dar a scazut, pe de alta parte succesul licitatiilor, sumele atrase de minister fiind mai mici decat cele anuntate initial. O alta caracteristica a masurilor de finantare a guvernului a constat in lansarea tot mai multor titluri cu scadente pe termen scurt.

In prognoza de toamna din 2008, Comisia Europeana estima ca, in 2009, cresterea cererii interne din Romania se va tempera semnificativ. In acest context, un scenariu de aterizare lina face necesara o decelerare graduala a cresterii consumului populatiei si al celui guvernamental, pentru reechilibrarea balantei bugetare.

Ajustari ale balantei externe ar putea fi facute, pe termen lung, si ca urmare a imbunatatirii competitivitatii in exporturi dupa ce tarile din zona euro, catre care merg 70% din exporturile Romaniei, vor iesi din criza.

Romania trebuie sa recastige investitorii prin reducerea birocratiei si masuri fiscale adecvate

Romania trebuie sa faca fata, in prezent, presiunilor de depreciere inregistrate de leu si sa evite scaderi abrupte ale cererii interne, pe masura ce performantele exportului ar putea sa se imbunatateasca pe termen mediu.

De asemenea, recentele scaderi ale ratingului de tara din partea agentiilor Standard and Poor's si Fitch sub "investment grade" au adus o presiune suplimentara pe leu si ar putea afecta accesul Romaniei la pietele internationale de capital, ceea ce ar afecta drastic cererea interna.

Comisia Europeana se asteapta la o scadere ampla a cererii interne in 2009, ca urmare a regulilor mai prudente de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dar si a scaderii consumului si a increderii investitorilor.

"Recastigarea increderii investitorilor este esentiala in special pentru sustinerea bancilor. Desi bancile vor trebui sa se bazeze tot mai mult pe depozitele atrase pentru  finantarea cresterii creditarii, un semnal puternic din partea politicii fiscale va contribui la controlarea riscurilor de prelungire a inghetarii sau contractarii surselor de finantare de la bancile-mama", se arata in analiza Directoratului General pentru Afaceri Economice si Financiare (ECFIN).

Continuarea reformelor structurale este necesara pentru reducerea birocratiei, imbunatatirea mediului de reglementare, intarirea capacitatii administrative si continuarea reformei pe piata muncii si in sistemele educationale, in stransa legatura cu strategia de la Lisabona.

Guvernul Boc a anuntat ca prioritatile Executivului pentru perioada urmatoare vizeaza crearea de noi locuri de munca, sprijinirea mediului de afaceri si absorbtia de fonduri comunitare, in conditiile in care deficitul bugetar din 2008 s-ar putea situa la 5,21% din produsul intern brut (PIB), calculat conform standardelor europene.

NewsIn