Gazprom nu a decis inca in ce mod ar putea participa Romania la South Stream

Data publicarii: 12-01-2009 | Economie

Rolul Romaniei in proiectul rus South Stream nu a fost inca decis, a declarat vicepresedintele monopolului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de Reuters.

"Este prematur sa ne pronuntam asupra formatului participarii Romaniei, directa sau indirecta", a spus Medvedev, aflat la Bruxelles, in conditiile in care la Bucuresti se vorbeste tot mai mult despre implicarea Romaniei in proiectul ruso-italian.

La randul sau, vicepremierul rus Igor Secin, aflat si el la Bruxelles luni, a declarat ca proiectul South Stream trebuie accelerat. "In ceea ce priveste South Stream, trebuie sa acceleram acest proiect. Dar trebuie sa tinem cont ca atunci cand este vorba despre asemenea proiecte, costurile sunt foarte ridicate, mai ales in actualul mediu de criza financiara", a spus Secin, inaintea unei reuniuni cu ministrii europeni ai energiei. Reuniunea fusese convocata pentru a discuta despre disputa ruso-ucraineana care a lasat Europa fara gazul rusesc importat prin Ucraina. Una dintre temele de pe agenda reuniunii ministrilor europeni era diversificarea aprovizionarii cu gaz.

Monopolul rus Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca o noua conducta pe sub Marea Neagra, care sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. Proiectul este considerat un concurent al Nabucco, proiect european destinat sa reduca dependenta UE fata de Rusia, aprovizionand tarile membre cu gaz de la marea Caspica. Romania face parte din Nabucco, dar si alte tari europene implicate in proiectul european s-au alaturat South Stream - Bulgaria si Ungaria. Desi sustine Nabucco, oficial Comisia Europeana nu are nimic impotriva South Stream.

Premierul rus Vladimir Putin declarase saptamana trecuta ca Rusia nu este impotriva participarii Romaniei in proiectul South Stream.

Pe de alta parte, expertii considera ca South Stream a devenit mult mai atragator pentru tari ca Romania, dupa criza ruso-ucraineana a gazului. "Este absolut evident ca aceasta criza face ca South Stream sa fie mult mai atractiv pentru tari ca Bulgaria, Romania, Grecia si alte tari balcanice", considera Pierre Noël, expert in politici energetice la European Council on Foreign Relations (ECFR) si membru asociat al prestigioasei Universitati Cambridge.

NewsIn