Rusia a incheiat anul 2008 cu un excedent de cont curent de 99 miliarde dolari

Data publicarii: 14-01-2009 | International

Excedentul de cont curent al Rusiei este estimat de banca centrala la 98,9 miliarde dolari pentru 2008, in crestere de la 76,2 miliarde dolari in 2007, ca urmare a scumpirii petrolului in prima parte a anului, arata datele preliminare publicate marti, citate de Reuters.

Insa scaderea pretului petrolului si reducerea cererii pentru exporturile de bunuri rusesti ar putea afecta excedentul balantei de plati in acest an, estimeaza analistii.
 
Iesirile de capital din Rusia au ajuns anul trecut la un nivel record, de 130 miliarde dolari
 
Rusia a inregistrat anul trecut iesiri nete de capital de 129,9 miliarde dolari, cu aproape o treime peste nivelul prognozat si in contrast cu intrarile de 83 miliarde dolari din 2007, arata datele publicate marti de banca centrala, citate de Reuters.

In a doua jumatate a anului trecut, perceptia investitorilor a devenit negativa in privinta Rusiei, pe fondul cresterii aversiunii la risc pe plan mondial, in contextul in care situatia economica s-a inrautatit, petrolul s-a ieftinit, iar rubla s-a depreciat.

In al patrulea trimestru din 2008, iesirile de capital din Rusia au totalizat 130,5 miliarde dolari, fata de doar 17,4 miliarde dolari in trimestrul precedent. In prima jumatate a anului trecut, Rusia a inregistrat intrari nete de capital de 18 miliarde dolari.

Volumul iesirilor de capital din 2008 a depasit semnificativ nivelul median al estimarilor analistilor, de 100 miliarde dolari, potrivit unui sondaj Reuters de luna trecuta, carea relevat ca analistii se asteapta ca iesirile de capital sa continue si in 2009, insa nivelul ar trebui sa fie mai redus, de doar 65 miliarde dolari.

Bancile au generat iesiri nete de capital de 57,5 miliarde dolari, in timp ce alte sectoare au contribuit cu 72,5 miliarde dolari, restul constand in erori si omisiuni.

"Este un nivel maxim istoric, recordul anterior al iesirilor fiind de 25 miliarde dolari, in 2000", a declarat analistul Timothy Ash, de la RBS.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: