Analistii resping propunerea ARB. Bancile, invitate sa-si faca fond anticriza din profiturile fabuloase

Data publicarii: 14-01-2009 | Finante-Banci

Neobisnuite sa lucreze in pierdere, bancile - care, pe fondul crizei economice si inaspririi conditiilor de creditare, nu mai realizeaza profiturile fabuloase de pana acum - solicita guvernantilor crearea unui fond de sprijin a sistemului. Sumele necesare ar trebui sa provina de la bugetul de stat si sa fie utilizate in conditiile in care sistemul bancar s-ar confrunta cu o criza majora. Aceasta in conditiile in care bugetul pe 2009 nu a fost inca intocmit si, mai mult, intampina dificultati din cauza datoriilor mostenite de la Cabinetul Tariceanu, ce ar putea atinge patru miliarde de euro, potrivit unor surse guvernamentale. Majoritatea analistilor economici sustin ca acest fond nu ar trebui constituit de la buget, ci ar trebui gasite alte parghii - fie din profiturile bancilor, fie din reducerea rezervelor minime obligatorii.

"Acest fond de urgenta ar trebui sa si-l faca bancile singure din profiturile nejustificat de mari pe care le-au realizat in Romania in anii trecuti. In plus, noi nu avem banci, bancile prezente pe piata fiind toate cu capital strain. Sa nu se mai dea exemplul altor state europene, pentru ca nu se potriveste cu ceea ce se intampla la noi. Celelalte state europene si-au ajutat propriile banci. Este o obraznicie!", ne-a spus analistul economic Ilie Serbanescu. Pe de alta parte, analistul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca, in loc de constituirea unui fond de urgenta de la bugetul de stat, acesta ar trebui alcatuit din banii rezultati din reducerea, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), a rezervelor minime obligatorii (RMO).

"Daca se constituie acest fond ca o rezerva, este justificata solicitarea ARB, fiind o operatiune de prudenta care va creste increderea strainilor in sistemul bancar din Romania. Totusi, in momentul de fata, nici o banca de la noi nu are nevoie de ajutor de stat. Pe de alta parte, BNR ar trebui sa mai elibereze din rezervele minime obligatorii cerute bancilor cel putin 5%, atat la lei, cat si la valuta, pentru ca, in loc sa isi alimenteze propriile linii, bancile isi tin banii blocati la banca centrala. Astfel, reducerea RMO ar putea ajuta si la deblocarea creditarii. Tot din RMO ar trebui constituit si fondul de urgenta, nu din banii contribuabililor", considera Bogdan Baltazar.

In schimb, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, sustine ca, in cazul in care sunt indeplinite conditiile cerute de Comisia Europeana (CE), interventia statului pentru sustinerea sistemului bancar este justificata. "Noi trebuie sa ne raportam la politicile de concurenta si la deciziile de pe plan european. CE a clarificat in octombrie 2008 conditiile in care bancile pot primi infuzii de capital: atunci cand este vorba de o problema sistemica, nu de problema unei singure banci. De asemenea, banca trebuie sa plateasca corespunzator contributia statului - fie in schimbul fondurilor oferite bancii statul poate detine actiuni, fie bancile returneaza banii respectivi cu o dobanda aferenta", ne-a declarat Liviu Voinea.

Bancherii cer sprijinul statului

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a cerut, luni, Guvernului constituirea unui fond de urgenta la care bancile sa poata apela, daca vor avea probleme pe perioada crizei. Fondul va fi destinat sustinerii bancilor prezente pe piata romaneasca, indiferent de provenienta capitalului, astfel incat sa poata fi evitat un risc sistemic. "Noi nu am cerut un fond de urgenta, ci am spus ca este necesara aparitia unui plan «B» care, in cazul in care, in Romania, efectele crizei asupra sistemului bancar vor fi mai puternice decat sunt in prezent, sa poata exista posibilitatea ca statul sa poata interveni, asa cum statele europene au intervenit in toate tarile din Europa", a spus Radu Ghetea, presedintele ARB. Acesta declara, la inceputul saptamanii, ca atat Guvernul, cat si BNR si bancile comerciale ar trebui sa se concentreze pentru a relansa creditarea, acesta fiind singurul mod prin care se poate asigura o crestere economica. Potrivit presedintelui Blocului National Sindical, Dumitru Costin "banii pentru salvarea bancilor vor veni de la bugetul de stat si din fonduri structurale".

Integral in Gardianul 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: