ANEIR a solicitat BNR scaderea dobanzii cheie si interventia in piata pentru sustinerea leului

Data publicarii: 14-01-2009 | Finante-Banci

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) a solicitat BNR scaderea dobanzii de referinta si interventia pe piata valuara pentru sustinerea leului, a declarat secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu, care face parte si din grupurile de lucru pentru planul anti-criza.

"Pe exportatori nu ii avantajeaza fluctuatiile mari de curs valutar. Daca un exportator incheie un contract la un curs de 4,3 lei/euro si in scurt timp leul ajunge la 3,8 lei/euro, el nu castiga nimic", a spus Ionescu.

Ionescu a adaugat ca va solicita, in cadrul grupurilor de lucru din care face parte, constituie la Ministerul de Finante si la Ministerul Economiei pentru planul anti-criza, ca eventualele fonduri de la buget folosite pentru sustinerea creditarii sa nu mearga catre imprumutrile ipotecare, ci in economie.

"Vreau ca banii sa nici nu miroasa a credit ipotecar, ci sa intre in economie pentru sustinerea firmelor, inclusiv a exportatorilor. Nu vrem ca din bani publici sa incurajam speculatiile imobiliare", a mentionat Ionescu.

El apreciaza ca, in primul semestru al acestui an, recesiunea pe exporturile Romaniei va fi "zdravana, cu posibilitatea de a ne apropia de 0 pe finalul lui 2009".

Ionescu a mai estimat ca "ar fi bine daca Romania reuseste sa termine acest an cu crestere economica 0", existand si riscul unei recesiuni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: