Eximbank a obtinut in 2008 un profit brut de 98 milioane lei, in crestere cu 164%

Data publicarii: 14-01-2009 | Finante-Banci

Eximbank a obtinut anul trecut un profit brut de 98 milioane lei (26,6 milioane euro), in crestere cu 164% fata de 2007, a declarat miercuri presedintele bancii, Carmen Radu.

Ea a precizat ca, in prezent, Eximbank are 20% din capital in titluri de stat, in conditiile in care garantiile si asigurarile emise penttru exportatori "trebuie sa aiba in spate capital, iar noi investim in instrumente sigure".

In 2008, numarul de IMM-uri sustinute de Eximbank a crescut cu 23% fata de 2007, a mai precizat Carmen Radu, presedinte si director executiv al bancii.

Dan Baciu, director de strategie, dezvoltare si politici economice in cadrul Eximbank, apreciaza ca, in 2009, banca ar putea ajunge sa sustina 10% din exporturile romanesti, in conditiile in care concurenta din partea bancilor comerciale a scazut puternic, in conextul crizei.

El a adaugat ca, in perioade dificile din punct de vedere economic, bancile precum Eximbank au o importanta crescuta, jucand un rol de sustinere a economiei.

Eximbank a lansat recent un nou produs cu componenta de ajutor de stat, permisa in UE, respectiv cu un mecanism de stabilizare a ratei de dobanda la creditele de export pe termen mediu si lung "intre 2 si 12 ani".

Exportatorii care apeleaza la aceasta facilitate platesc o dobanda fixa pe toata perioada de derulare a creditului, iar diferentele de dobanda, favorabile sau defavorabile, sunt suportate de Eximbank sau de banca comerciala cu care Eximbank are parteneriat pentru sustinerea exportatorilor.

Valoarea avansului platit este de minimum 15% din valoarea contractului de export, iar creditul trebuie asigurat impotriva riscurilor comerciale si/sau politice, continutul national al bunurilor sau serviciilor exportate urmand sa fie de cel putin 30%.

ANEIR cere depolitizarea Eximbank si folosirea profitului pentru capitalizarea bancii
 
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) solicita depolitizarea Eximbank si mentinerea actualei conduceri a bancii, in contextul crizei, precum si folosirea profitului obtinut de banca pentru intarirea capitalui institutiei, a spus miercuri presedintele asociatiei.

"Solictam depolitizarea acestei banci. In conditiile constituirii unui nou guvern, ne asteptam la schimbarea conducerii, asa cum s-a intamplat in vechiul ciclu, cand activitatea bancii a fost blocata pentru mai multe luni", a spus Mihai Ionescu.

"Solicitam sa se suspende acest tip de procedura si Eximbank sa devina o banca apolitica si sa se mentina actuala conducere in perioada crizei", a mai spus Ionescu, la o conferinta de presa organizata de Eximbank.

In al doilea rand, presedintele ANEIR a explicat ca, in conditiile in care nu se asteapta la capitalizarea bancii cu bani de la buget, ANEIR solicita ca profitul realizat de Eximbank sa ramana in capitalul bancii.

Ionescu, care este si copresedintele al Consiliului de Export, a precizat ca, in 2008, Eximbank a realizat un profit de aproximativ 70 milioane lei.

In al treilea rand, ANEIR sustine alocarea de fonduri de la buget pentru activitatea bancii.

"In anii trecuti, era vorba de aproximativ 100 milioane euro pentru instrumentele specifice folosite de banca. In 2008, suma a fost mai mica de 50 milioane euro si solicitam ca si in 2009 sa se aloce cel putin acesti bani", a mai spus Ionescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: