Actiunile Erste, o ancora impotriva devalorizarii leului pe Bursa din Bucuresti

Data publicarii: 14-01-2009 | Bursa

Actiunile Erste Group (EBS) au fost mai profitabile in ultima saptamana in piata de la Bucuresti decat la Viena, din cauza deprecierii puternice a monedei nationale, iar titlurile bancii austriece au putut functiona ca o ancora la cursul valutar, sustin mai multi brokeri.

"Daca ar fi sa vorbim de un avantaj pe care il are Erste vizavi de alte cotatii din piata este faptul ca actiunea Erste poate functiona ca o ancora la cursul de schimb. Practic, un investitor roman care cumpara o actiune la Erste elimina riscul valutar", a declarat Adi Lupsan, director adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Astfel, daca un investitor ar fi cumparat actiuni Erste Group (EBS) pe termen foarte scurt, de numai o saptamana (5-12 ianuarie), in piata de la Bucuresti si in cea de la Viena, titlurile ar fi avut o dinamica diferita. La Viena, actiunile bancii ar fi inregistrat in doar o saptamana o depreciere cu 5,87%, de la 15,51 euro/actiune, la 14,60 euro.

In schimb, in aceeasi perioada la Bucuresti, dinamica a fost pozitiva, titlurile bancii austriece notand o apreciere de 1,27%, de la 63 lei/actiune, pana la 63,80 lei.

"Deprecierea de la Viena nu se vede la Bucuresti pentru ca in aceasta perioada s-a intarit euro foarte mult. Daca cursul ar fi ramas la fel, am fi avut aceeasi depreciere si in piata locala", a explicat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare de la casa de brokeraj EstInvest.

In intervalul analizat, la cursul de referinta al BNR leul a pierdut 5,93% in fata monedei europene, de la un curs de 4,0296 lei/euro, in 5 ianuarie, pana la 4,2684 lei/euro, in sedinta de luni.

Ca urmare, "actiunea Erste cumparata la Bucuresti poate sa acopere din riscul valutar in mod indirect", a adaugat Murgoci.

"Actiunea Erste in piata de la Bucuresti a preluat practic din deprecierea monedei nationale. De asemenea, trebuie sa tinem cont si de o usoara evolutie mai buna a bursei romanesti fata de celelalte piete, dar si acest lucru este cauzat tot de cursul de schimb, pentru ca actiunile romanesti au devenit mai atractive pe fondul deprecierii leului", considera Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

In conditiile unui curs de schimb stabil, o depreciere a cotatiei Erste la Viena duce in mod firesc la o ieftinire in aceasi masura si la Bucuresti, dar daca leul isi pierde din valoare pe termen scurt, deprecierile pe piata locala pot fi mai moderate sau chiar pot fi situatii, ca in ultima saptamana, cand cursul titlurilor Erste are o dinamica divergenta pe cele doua burse.

"Pe termen scurt, putem sa spunem ca actiunile Erste au fost mai profitabile din cauza deprecierii leului", a concis Alin Brendea.

Reversul medaliei este posibil, pe fondul intariri leului

"Achizitia de actiuni ale bancii austriece este oarecum o metoda de acoperire a riscului valutar, desi practic actiunea Erste depinde de cursul leu-euro. Ca urmare, si reversul medaliei este posibil, in cazul aprecierii leului. Putem sa vedem o piata care creste si o actiune Erste care scade", mentioneaza vicepresedintele Prime Transaction.

El a adaugat ca, in ciuda unei evolutii divergente a titlurilor Erste intr-o perioada foarte scurta de timp, investitia nu ar fi fost cea mai fericita, in conditiile in care in debutul acestui an au fost multe alte actiuni care au avut evolutii foarte bune.

Mai mult, acoperirea riscului valutar se realizeaza mult mai simplu prin tranzactii cu derivatele pe cursul leu-euro de la Bursa din Sibiu.

"Investitorii pot sa faca hedging la Bursa din Sibiu. Cei care au de platit in euro sunt afectati de deprecierea leului si atunci iau pozitii long (de cumparare - n.r.) la Sibex", a explicat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al EstInvest.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: