Transparency: Criza economica va duce la intensificarea practicilor corupte in mediile de afaceri

Data publicarii: 14-01-2009 | International

Companiile si angajatii lor vor recurge probabil din ce in ce mai mult la coruptie si practici lipsite de etica in incercarea de a supravietui crizei economice globale, considera Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat, intr-un interviu citat de Reuters.

Oamenii de afaceri se vor concentra mai putin pe problemele de responsabilitate corporatista si integritate, in conditiile in care companiile lor fac eforturi sa se mentina pe linia de plutire si se confrunta cu probleme presante, precum reduceri de personal.

"Pentru lumea afacerilor, cand parametrii economici sunt negativi, exista tentatia mult mai mare de a se axa pe supravietuire, indiferent de mijloace", a declarat Brooks pentru Reuters intr-un interviu telefonic. "In situatii de conflict, cand fie exista tulburari civile, fie a cazut Guvernul, situatia merge adesea mana in mana cu niveluri mai mari de coruptie. Prin analogie, si situatii mai putin grave, precum o criza economica, va duce probabil la cresterea nivelului de coruptie", a spus analistul.

Un raport al organizatiei din decembrie arata ca, dintre tarile mari exportatoare, companiile din Rusia si China sunt cele mai predispuse la a da mita cand fac afaceri in strainatate. Brooks spune insa ca nicio tara nu este imuna la practici dubioase.

Pe de alta parte, unele companii ar putea incuraja fara intentie practicile corupte in randul angajatilor lor, printr-o politica nepotrivita a bonusurilor. "Daca esti preocupat doar de remunerarea angajatilor pe baza eficientei vanzarilor sau achizitiilor la cel mai mic pret, dar nu te deranjezi sa vezi daca ei lucreaza in conformitate cu standardele si valorile tale, atunci este posibil sa cumperi probleme", a spus el.

Intr-un asemenea climat, a spus Brooks, este mai important ca altadata ca firmele sa se asigure ca sistemele lor anticoruptie sunt eficiente si angajatii sunt la curent cu standardele. Companiile care opereaza pe piete mai slab reglementate din economiile de piata emergente, unde coruptia este mai raspandita, nu trebuie sa foloseasca drept scuza conditiile locale, iar managementul superior trebuie sa adopte o conduita ferma.

Analistul de la Tranparency International a mai spus ca se asteapta ca, pe masura ce criza financiara continua sa expuna fraude din marile corporatii, precum cazul Madoff sau Satyam Computer Services din India, sa devina clar ca activitatile corupte nu sunt doar o consecinta a crizei, ci au si jucat un rol in declansarea acesteia. Financiarul american Bernard Madoff este acuzat de o frauda internationala care i-ar fi pagubit pe investitori cu 50 de miliarde de dolari. In India, fondatorul si presedintele Satyam a demisionat saptamana trecuta, recunoscand ca profiturile companiei au fost "umflate" ani de zile. Fratele lui si fostul director contabil sunt in arest, scandalul afectand bursele si moneda Indiei.

Analistii spun ca recesiunea economica dezvaluie adesea coruptia care a trecut neobservata in perioade de crestere, fie pentru ca firmele sunt mai dispuse sa coopereze in anchete, fie pentru ca pierderile sunt pur si simplu prea mari pentru a fi ascunse.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: