BVB, pe locul 6 in topul burselor cu cele mai mari scaderi in 2008

Data publicarii: 15-01-2009 | Bursa

2008 a fost pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) unul dintre cei mai negri ani, iar scaderile continue ale actiunilor consemnate pe tot parcursul anului trecut par sa se traduca, in 2009, intr-o criza a intregii economii romanesti, confirmand astfel o veche teorie, potrivit careia turbulentele macroeconomice sunt anticipate cel mai exact de indicii bursieri.

Firma de analiza financiara Bespoke Investment a reunit intr-un tabel evolutia burselor din cele mai sensibile si importante 84 tari. 32 de burse nationale, echivalentul unui procent de aproape 40%, au inregistrat scaderi de peste 50%, in timp ce doar trei tari au terminat pe verde.

Acestea sunt, in mod aparent paradoxal, tari cu economii extrem de subrede: Gana, cu o crestere de 58%, Tunisia cu 10,65% si Ecuador cu 5,88%. Rezultatele bune pot fi puse pe seama neracordarii la finantele globale, fapt care le-a tinut la distanta de turbulentele internationale.

Romania a fost una dintre cele mai serios afectate piete, consemnand a sasea scadere ca amploare din randul celor 84 de tari analizate de Bespoke. La nivel regional, cea mai afectata piata a fost cea bulgara, care a pierdut aproape 80% din valoarea indicelui reprezentativ. La polul opus s-a aflat bursa de la Varsovia, cu o depreciere de 48,21%.

BVB a scazut fata de 2007 cu nu mai putin de 70% procente, fiind intrecuta doar de Islanda, care a inregistrat un colaps aproape total, de 94,4%, Bulgaria, cu 79,7%, Ucraina, cu 74,3%, Dubai, cu 72,4% si Rusia, cu 72,4%.

Analistii de la Bespoke mai arata ca, la inceputul lui 2008, pietele emergente, precum cele din Brazilia, Rusia, India si China erau asteptate sa reziste mult mai bine datorita potentialului mai ridicat de crestere. La final insa, dintre aceste patru tari, doar bursa din Brazilia a avut o performanta mai buna decat cele din G7, in timp ce India, China si Rusia au cazut toate cu mai mult de 50%.

Mai jos, clasamentul integral:

 

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: