Fost executiv al UBS, dat in urmarire generala de autoritatile SUA

Data publicarii: 15-01-2009 | International

Raoul Weil, fostul sef al UBS AG, divizia specializata in administrarea conturilor clientilor prosperi ai bancii, a fost declarat fugitiv si dat in urmarire generala de autoritatile americane, dupa ce acesta nu a raspuns solicitarilor procurorilor timp de mai mult timp.

Weil este acuzat ca a ajutat mai multe mii de americani cu foarte multi bani sa evite impozitarea averii lor de catre statul american, fiind astfel partas la evaziune fiscala. Weil, impreuna cu alti cativa angajati ai bancii elvetiene a permis deschiderea unor depozite in afara granitelor SUA, valoarea totala a banilor care au scapat de impozitare in acest fel fiind de peste 20 miliarde dolari.

Operatiunile UBS AG se desfasurau din Elvetia, iar Weil a fost membru un consiliul de administratie al bancii pana cand acuzatiile impotriva lui au fost facute publice. In ultimele luni institutia a inceput sa coopereze cu autoritatile americane, luand decizia inchiderii tututor conturilor clientilor americani si furnizarea de informatii confidentiale.

Ziarul elvetian Sontag a publicat sambata o informatie potrivit careia UBS ar putea primi o amenda uriasa ca urmare a participarii la schema evazionista prin care bugetul SUA a fost saracit cu cateva zeci de milioane de dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: