Banca Transilvania vinde tot ce nu face parte din core businessul bancar

Data publicarii: 15-01-2009 | Finante-Banci

Banca Transilvania, cea mai mare banca din top 10 cu capital privat romanesc, intentioneaza sa scoata la vanzare participatiile detinute la companiile care nu fac parte din core businessul bancar, respectiv la Compania de Factoring, la MediCredit Leasing si la inca o companie, al carei nume presedintele bancii, Horia Ciorcila, nu a dorit sa-l precizeze. Banca, lipsita de suportul unui grup bancar mama, dar cu BERD in postura de cel mai important actionar, se concentreaza pe taierea de costuri, inchizand zeci de locatii, in conditiile in care, in anii anteriori, anuntase o politica agresiva de extindere in Romania, dar si in Republica Moldova.

Vanzarea bancii, vehiculata destul de des in mass-media in ultimii ani, pare sa nu fie in targetul actionarilor, desi, luna aceasta, este asteptata o decizie privind majorarea capitalului cu 50 mil. euro, la care ar trebui sa participe si BERD. "Noi ramanem in scenariul in care planul este de a merge in continuare cu BERD si IFC . Ne uitam la orice oportunitate si continuam politica de vanzare a participatiilor la companiile care nu fac parte din core businessul bancar, dar in conditiile in care obtinem un pret bun", explica Horia Ciorcila. (G.F.)

Dupa parafarea vanzarii BT Asigurari catre Groupama in 2007 si vanzarea participatiei de 25% din compania de asigurari Asiban, tot catre asiguratorul francez, in 2008, pentru anul 2009, primul deal pe lista este cel de pe segmentul pensiilor private. Aegon a decis sa achizitioneze cota de 50% detinuta de Banca Transilvania in capitalul BT Aegon, urmand sa achite bancii 11 mil. euro. La Compania de Factoring, unul dintre principalii jucatori pe piata factoringului, banca detine o felie de 50%, in timp ce, la Medicredit Leasing IFN, lider pe piata leasingului de echipamente medicale, participatia este de 57,39%.

Banca Transilvania, care, pe langa banking, se ocupa si de leasing, factoring, consumer finance, asset management si pensii private, a reusit sa atraga, in plina criza internationala, o serie de credite pentru sustinerea activitatii de creditare. Dupa creditul de 102,5 mil. euro accesat in trimestrul patru de la International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, Banca Transilvania a incasat la finele lunii decembrie banii alocati printr-un credit de la actionarul BERD, in valoare de 100 mil. euro.

"In 30 decembrie am incasat ultimul credit, in valoare de 100 mil. euro, de la BERD, iar banii vor fi directionati catre sectorul IMM. Ne axam pe segmentul IMM si ne uitam la fiecare client in parte", spune Ciorcila. Ca toti bancherii, presedintele Bancii Transilvania spera in implicarea Executivului si a Bancii Nationale in sustinerea economiei reale.

"Daca se ajunge la un acord cu Fondul Monetar International sau alta institutie financiara internationala, cred ca Romania n-ar trebui sa fie atat de lovita. Toate bancile, inclusiv noi, vedem o incetinire a activitatii economice. Ar trebui sa se asigure plata datoriilor catre companii, in special catre IMM, un plan similar cu cel din Franta. Apar neincasarile intre agentii economici si, la randul lor, acestia nu pot sa-si mai achite obligatiile catre banci. Colapsul companiilor trebuie evitat", spune presedintele BT. Bancherul Ciorcila anticipeaza o serie de consolidari in piata romaneasca, inclusiv in sistemul bancar, unde ia in calcul si exituri. "In sistemul bancar vom vedea consolidari, iar unele dintre bancile straine ar putea parasi Romania in 2009. Pentru orice banca avand o cota de piata, in functie de active, de sub 1%, nu vad niciun viitor in conditiile actuale. Romania nu este o tara pentru 42 de banci. Necesita o consolidare, in conditiile in care este clar momentul reducerii de costuri in sistemul bancar", anticipeaza bancherul.

La acest capitol, banca a trecut la o reducere dramatica a costurilor. Ciorcila considera ca, in 2009, se va inregistra o incetinire a ritmului de creditare comparativ cu anii trecuti, concomitent cu stagnarea profitului. "Nu mai deschidem unitati si ne uitam sa le rentabilizam pe cele care nu aduc profit. Daca nu devin rentabile, am putea sa inchidem cateva zeci de unitati", explica presedintele bancii. Institutia de credit cu capital autohton a incheiat primele noua luni din 2008 cu un profit net de 109 mil. euro, activele fiind cifrate la 4,41 mld. euro. Reteaua teritoriala a bancii era, in septembrie 2008, de 521 de locatii.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: