Ministrul Mediului ar putea propune in guvern suspendarea temporara a triplarii taxei auto

Data publicarii: 16-01-2009 | Mediu

Ministrul Mediului ar putea sustine, in sedinta de guvern de vineri, suspendarea temporara a aplicarii ordonantei din decembrie, privind triplarea taxei auto pentru masinile second-hand, si demararea unui proiect de lege pentru o taxa auto care sa corespunda principiilor UE, a spus, joi, Nemirschi.

"Voi merge in sedinta de guvern cu un memorandum care va contine variantele pe care le va propune comisia interministeriala formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Finantelor, Economiei, Transportului si Departamentului Afacerilor Europene. Voi sustine si un punct de vedere personal, legat de faptul ca sunt un adept declarat al ideii ca Romania sa nu devina cimitir de masini", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

El a precizat ca nu va da niciun detaliu asupra variantelor luate in calcul in ce priveste taxa de poluare auto inainte sa le discute in sedinta de guvern. Totusi, a precizat ca daca guvernul ar lua in considerare propunerea sa de suspendare temporara a aplicarii OUG 218/2008, privind triplarea taxei auto pentru masinile second-hand, in locul acesteia ar ramane reglementarea anterioara, din iulie 2008.

"As vrea sa fie facuta o lege cu privire la taxa auto in concordanta cu ce intelege Uniunea Europeana (UE) in materie de poluare, ca sa nu mai fie neintelegeri, si in care principiul de baza sa fie, asa cum este in UE, poluatorul plateste", a explicat Nemirschi.

El a comentat ca decizia care va fi luata trebuie sa ii impace atat pe responsabilii de la Bruxelles, cat si pe producatorii si importatorii de masini noi si pe importatorii de masini second-hand.

"Trebuie sa tinem cont de ce spune Comisia Europeana, care ne-a avertizat ca ar putea fi declansata chiar o procedura de infringement (incalcarea tratatului de aderare la UE n.r.) privind taxa de poluare auto", a atras atentia ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a transmis, marti, ca a primit notificarea de la Comisia Europeana privind triplarea taxei auto pentru autoturismele second-hand, stabilita prin ordonanta de urgenta de fostul cabinet, si va elabora un raspuns cat mai rapid impreuna cu reprezentati ai Departamentului Afacerilor Europene (DAE), urmand sa transmita la Bruxelles si noua varianta privind taxa de poluare auto.

Tot marti, purtatoarea de cuvant a CE, Maria Assimakopoulou, confirmase, pentru NewsIn, ca analiza preliminara asupra taxei auto arata ca aceasta incalca legislatia UE, dar a subliniat ca discutiile cu autoritatile romane sunt informale si confidentiale.

La sfarsitul anului trecut, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, spusese ca Guvernul Boc va lua o decizie privind taxa auto dupa 15 ianuarie, dupa ce variantele de modificare a taxei urmau sa fie discutate de reprezentantii ministerelor Mediului, Economiei, Finantelor, Transporturilor si ai DAE.

Nemirschi preciza la finalul lui 2008 ca va propune suspendarea temporara a prevederilor privind triplarea taxei auto "cel putin partial, pentru o luna sau doua". Ministrul spunea ca ia in calcul si aplicarea unei taxe de prima inmatriculare cu o valoare mai mica, in functie de gradul de poluare, care ar urma sa fie inclusa ulterior in impozitul pe autovehicul, platit anual.

Pe 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie, cererile Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civila de suspendare si anulare a Ordonantei de Guvern privind triplarea taxei pentru autovehiculele second-hand.

NewsIn