Fundatia Heritage: Romania se afla pe locul 65 din lume in ceea ce priveste libertatea economica

Data publicarii: 16-01-2009 | Economie

Romania este a 65-a tara din lume din punctul de vedere al libertatii economice, evaluata la 63,2 puncte, potrivit unui studiu pentru 2009 al Fundatiei Heritage, ce reflecta ameliorarea notelor pentru cinci din zece libertati economice analizate. Scorul marcheaza un avans de 1,5 puncte fata de anul trecut. Romania este, totodata, pe locul 29 dintre 43 de tari europene, iar punctajul general al tarii este mai mare decat media mondiala.

Romania si-a restructurat constant economia, imbunatatind libertatile economice din multe domenii si atingand o rata de crestere economica de aproximativ 6% in ultimii cinci ani, scriu analistii Fundatiei Heritage.

Cadrul general de reglementare este bine conturat si eficient, iar sistemul financiar este in conformitate cu standardele internationale si a fost consolidat de un program recent de reforme si privatizari.

Romania este codasa, insa, fata de alte tari din regiune in ceea ce priveste libertatea muncii, drepturile la proprietate si coruptia. Desi Romania a facut unele progrese impotriva coruptiei, sistemul judiciar ramane vulnerabil in fata corputiei si a ineficientei, atrag atentia expertii Fundatiei Heritage.

Libertatea generala de a conduce o afacere este evaluata la 74,9 puncte, peste nivelul mediu de 64,3 puncte si este relativ bine protejata, in cadrul reglementarilor din Romania.

Demerarea unei afaceri dureaza doar 10 zile, comparativ cu media mondiala, de 38 de zile, iar obtinerea unei licente dureaza, in medie, la fel ca in restul lumii. Inchiderea unei afaceri, insa, poate fi un proces de durata.

Politicile comerciale ale Romaniei sunt asemanatoare cu ale altor state membre ale Uniunii Europene (UE), iar libertatea comerciala a Romaniei este evaluata la 85,8 puncte, in conditiile in care media mondiala este de 73,2 puncte.

Din punctul de vedere al libertatii de investitii, Romania are un scor de 60 de puncte, peste media mondiala de 48,8 puncte.

Investitiile straine si interne beneficiaza de tratament egal in fata legii, iar obstacolele din calea investitiilor sunt imprevizibilitatea juridica si legislativa, precum si procedurile birocratice incalcite si opace.

Reizdentii si nerezidentii pot detine conturi in valuta, care fac subiectul unor restrictii, iar toate platile si transferurile trebuie documentate. Majoritatea restrictiilor asupra tranzactiilor de pe piata capital au fost ridicate, dar cele bazate pe derivative trebuie, inca, aprobate.

Evaluarea pentru libertatea financiara este, insa, la 50 de puncte, foarte putin peste nivelul mediu mondial, de 49,1 puncte.

Supravegherea si reglementarea din sectorul financiar al Romaniei respecta standardele internationale, iar printre reformele semnificative facute de la sfarsitul anilor '90 se numara privatizarea multor banci detinute de stat.

Din 41 de banci din Romania, 39 sunt privatizate, iar institutiile de creditare detinute de straini reprezinta aproape 90% din activele din sectorul bancar.

Cele mai mari cinci banci comerciale controleaza 60% din activele totale, iar bancile publice, mai putin de 6%, in scadere fata de un nivel de 75% in 1998.

Fundatia Heritage a mai luat in considerare, in cadrul analizei, si criterii legate de libertatea fiscala (87 puncte), de cheltuielile guvernamentale (70 puncte), de libertate monetara (75 puncte) si de legiferarea proprietatii (35 de puncte).

In ceea ce priveste corputia, aceasta este considerata extinsa, Romania avand un scor de 37 de puncte, sub media mondiala de 40,3 puncte.

Ultimul criteriu se refera la libertatea muncii, unde Romania are un scor de 57,1 puncte, sub media de 61,3 puncte.

Fundatia Heritage este un institut american de cercetare sustinut public, fondat in februarie 1973, cu scopul de a elabora si sprijini politici bazate pe principiile intreprinderii libere si a libertatii individuale, potrivit paginii de internet a organizatiei.

NewsIn