Camera Reprezentantilor propune un plan de relansare economica a SUA de 825 miliarde dolari

Data publicarii: 16-01-2009 | International

Echipa presedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama si majoritatea democrata a Camerei Reprezentantilor au ajuns la un acord privind propunerea unui plan de relansare economica de 825 miliarde dolari, au indicat joi oficialii americani, citati de AFP.

"In urmatoarele doua saptamani, Congresul va analiza o lege de relansare economica a SUA in 2009", a declarat Kirstin Brost, purtatoare de cuvant a uneia dintre comisiile economice ale Camerei, intr-un comunicat.

"Acest plan este primul pas esential al unei actiuni concertate pentru crearea si salvarea a 3-4 milioane de locuri de munca, pentru stimularea economiei si lansarea unui proces prin care sa asiguram intrarea economiei in secolul XXI", a mai spus Brost.

Planul de relansare cuprinde scaderi de impozite de 275 miliarde dolari si investitii prioritare de 550 miliarde dolari, alese cu grija, "cu masuri de responsabilitate fara precedent incluse".

Legea ar trebui sa fie adoptata fara probleme in Camera Reprezentantilor, unde partidul democrat dispune de o majoritate larga.

Senatul urmeaza sa propuna un text propriu cu privire la acelasi subiect, iar Congresul va discuta varianta finala.

Camera Reprezentantilor a dorit acest plan de relansare pentru ca "economia se confrunta cu o criza nemaiintalnita dupa Marea Depresiune din anii '30".

"Misiunea noastra pe termen scurt este sa incercam sa impiedicam pierderea a milioane de locuri de munca si sa repunem in miscare economia. Sarcina pe termen lung este sa facem investitiile necesare, care dau posibilitatea familiilor cu venituri medii sa isi majoreze castigurile si sa construiasca un viitor convenabil pentru copiii lor", a mai spus Kirsten Brost.

"Creditarea este blocata, puterea de cumparare este in scadere, statul a pierdut in ultimele patru luni doua milioane de locuri de munca, iar conform estimarilor ar trebui sa mai pierdem inca 3-5 milioane de locuri de munca in 2009", arata comunicatul.

Printre obiectivele planului de relansare, Camera a citat, in ordine: "o energie  ecologica, eficienta, americana" (54 miliarde de dolari), stiinta si tehnologie (16 miliarde dolari), modernizarea drumurilor, a podurilor, a transporturilor si a rutelor fluviale (90 miliarde).

Acestor obiective li se adauga educatia (141,6 miliarde de dolari), reducerea de impozite pentru a stimula munca si a crea locuri de munca (pentru 95% dintre contribuabili si numeroase companii), scaderea costurilor sanatatii (24,1 miliarde dolari), ajutorarea salariatilor afectati de criza (102 miliarde dolari) si salvarea locurilor de munca din serviciul public si protectia serviciilor vitale (91 miliarde dolari).

NewsIn