Boc: Vom initia un proiect de lege prin care vom interzice cumulul pensiei cu salariul

Data publicarii: 16-01-2009 | Economie

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va elabora un proiect de lege care va prelua prevederile din OUG 230/2008, sustinand ca ordonanta a fost declarata de neconstitutionala pe motiv de forma, deoarece Guvernul nu avea dreptul sa emita ordonanta de urgenta in acest caz.

Emil Boc a precizat ca Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege, care urmeaza sa fie promovat in Guvern intr-o sedinta viitoare, transmite NewsIn.

Boc a anuntat ca Guvernul va elabora un proiect de lege care va prelua prevederile din OUG 230/2008, sustinand ca CCR a declarat ordonanta neconstitutionala pe motiv de forma, pentru ca Executivul nu avea dreptul sa emita o Ordonanta de Urgenta in acest caz. El a precizat ca Executivul va cere Parlamentului dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege, care urmeaza sa fie promovat in Guvern intr-o sedinta viitoare.

Guvernul va respecta decizia Curtii Constitutionale, prin care ordonanta privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat a fost declarata neconstitutionala, dar este hotarat sa duca mai departe batalia impotriva pensiilor si a salariilor de lux, a declarat premierul Emil Boc, transmite Mediafax.

"Am luat act de decizia Curtii Constitutionale. Chiar daca imi este greu sa inteleg, ea va fi respectata. Raman la parerea ca nu am restrans dreptul de munca, ci dezmatul pe bani publici. (...) Stiam ca aceasta masura nu va fi primita cu aplauze. (...) Guvernul este hotarat sa duca mai departe batalia impotriva salariilor bugetare de lux, a pensiilor de lux, a celor care considera bugetul un sac fara flund", a spus Emil Boc.

"Cei care pierd privilegiile nu stau linstiti si exercita presiuni pe toate canalele", a spus premierul in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria, relateaza NewsIn.

Seful Executivului a precizat ca exista 2963 de pensionari din magistratura, dintre care 304 cumuleaza in prezent pensia cu salariul. Boc a mai spus ca pensia medie din magistratura  - cea acordata in baza legii speciale - este de 4698 de lei insa, daca magistratii ar fi primit pensii in baza cotizatiilor, aceastea ar fi avut o valoare medie de 1306 lei.

Premierul a evitat sa spuna clar daca Executivul ia in calcul eliminarea legiilor speciale, in baza carora primesc pensii anumite categorii  - precum magistratii, politistii sau cadrele militare.

Curtea Constitutionala a declarat astazi neconstitutionala, ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, dupa ce a fost sesizata de Avocatul Poporului.

Adevarul