Bank of America a obtinut un ajutor guvernamental de 20 mld dolari pentru achizitia Merrill Lynch

Data publicarii: 16-01-2009 | International

Bank of America Corp. va primi din partea guvernului american 20 miliarde dolari in lichiditati si garantii de 118 miliarde dolari pentru activele detinute, pentru achizitia Merrill Lynch & Co., au anuntat vineri oficialii americani, informeaza Reuters.

Astfel, cea mai mare banca din Statele Unite, dupa valoarea activelor, va primi din partea Departamentului Trezoreriei o injectie de capital de 20 miliarde dolari, ca parte a unui plan de urgenta anuntat de Trezorerie, banca centrala americana, Federal Reserve, si Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor, in schimbul unor actiuni preferentiale.

In contextul in care sistemul financiar se confrunta cu datorii masive, din cauza creditelor ipotecare, oficialii s-au temut ca o deteriorare a capitalului Bank of America, care a primit anterior 25 miliarde dolari din partea guvernului, reprezenta un risc pentru intregul sistem economic.

Garantiile guvernului vor acoperi numai activele detinute pe plan national, administrate inainte de martie 2008, si vor acoperi investitiile ipotecare rezidentiale si comerciale, derivative si datorii corporatiste.

Bank of America va trebui sa absoarba primele 10 miliarde dolari, proveniti din pierderi asociate activelor, in timp ce guvernul va absorbi urmatoarele 10 miliarde dolari. Din restul pierderilor, banca va absorbi partea mai mica.

Actionarii au aprobat la inceputul lui decembrie preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, o tranzactie riscanta, dar care va crea un gigant bancar cu o pozitie de lider in aproape toate sectoarele majore ale sistemului financiar.

Bank of America va depasi JPMorgan Chase & Co si Citigroup Inc, devenind cea mai mare banca din Statele Unite, cu active de 2.700 miliarde dolari. Operatiunile ipotecare, de administrare a averilor, de brokeraj, carduri de credit, investitii bancare si baza de depozite vor fi printre cele mai mari din Statele Unite.

NewsIn