Proiectele finantate prin Programul SAPARD vor putea fi realizate pana la sfarsitul anului 2009

Data publicarii: 16-01-2009 | Economie

APDRP a prelungit termenul de finalizare pentru 400 de proiecte finantate prin Programul SAPARD, iar sumele ce vor fi platite beneficiarilor sunt de aproximativ 90 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat remis BankNews.ro.  Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a initiat procedurile de prelungire prin acte aditionale la contract ale termenelor de finalizare pentru proiectele finantate prin Programul SAPARD care nu au fost inca finalizate la sfarsitul anului 2008.

Decizia a fost luata in baza notificarii oficiale venite din partea Comisiei Europene prin care se comunica prelungirea Acordului Anual de Finantare aferent anului 2006, pana la sfarsitul anului 2009.

Totodata, in comunicat se arata ca vor beneficia de prelungirea termenului de executie peste 400 de proiecte, cererea de rambursare a cheltuielilor putand fi depusa pana la sfarsitul lunii septembrie 2009. De asemenea, sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.

"Este o veste foarte buna pentru beneficiarii nostri si speram ca aceasta gura de oxigen sa insemne accelerarea finalizarii acestor proiecte si implicit absorbtia completa a fondurilor angajate prin Programul SAPARD. In zilele urmatoare beneficiarii vor fi instiintati de catre colegii din teritoriu asupra situatiei exacte a proiectului lor si asupra datei cand se vor prezenta pentru a semna actul aditional la contractul de finantare", a precizat director general APDRP,Octavian Ciprian Alic.

In cadrul Programului SAPARD au fost depuse un numar de 6.567 proiecte  cu o valoare publica de 1.985,35 milioane Euro, din care au fost incheiate un numar de 4.549 contracte de finantare cu o valoare publica de 1.410,99 milioane Euro, reprezentand 92,74% din alocarile totale ale Programului.

Pana in prezent, in cadrul Programului SAPARD au fost efectuate plati in valoare de 1.278,74 milioane Euro, reprezentand 84,05% din alocarile totale ale Programului.

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie 2008. Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Recomandarile Comisiei Europene au vizat in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a declarat joi ca luni va discuta la Bruxelles cu comisarul pe Agricultura Mariann Fischer Boel despre deblocarea fondurilor SAPARD.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.

Redactia BankNews.ro