Basescu: Romania are la dispozitie 5,9 miliarde euro in acest an din fonduri structurale

Data publicarii: 16-01-2009 | Economie

Banii europeni sunt o sursa "formidabila" de finantare a economiei, iar Romania va primi in 2009 de la Uniunea Europeana fonduri nerambursabile de 5,9 miliarde euro, pe care va trebui sa-i foloseasca pentru proiecte fezabile si credibile, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu.

"Pentru anul acesta vom avea la dispozitie 5,9 miliarde de euro. Inlesnirile sunt foarte importante si guvernul le va analiza. Banii nerambursabili sunt sursa reala de miscare a Romaniei in aceasta perioada de criza", a mai spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca, in 2007 si 2008, Uniunea Europeana a virat in conturile de trezorerie ale Ministerului Finantelor avansuri de 1,85 miliarde euro din fonduri structurale, evidentiind ca din acesti bani "au fost cheltuite doar 200 milioane euro, preponderent fiind studii si cheltuieli pe proiecte inca nesemnificative, desi au trecut doi ani de la intrarea in UE".

Basescu s-a aratat nemultumit ca, din avansurile alocate Romaniei, circa 85% din fonduri nu au fost cheltuite.

"1,6 miliarde euro nu sunt pusi la munca in prezent, atat din lipsa unor proiecte credibile, cat si din cauza birocratiei si centralizarii excesive a aparatului de stat", a subliniat seful statului, care a adaugat ca "agentii economici trebuie sa vina sa poarte traista pe la minister ca sa li se deblocheze o finantare".

El a mai precizat ca, in prezent, pe site-urile ministerelor care pun la dispozitie bani europeni se poate observa o terminologie diferita, neuniformizata.

"Fiecare minister utilizeaza propria terminologie, in asa fel incat un investitor nu intelege foarte bine daca termenii se refera la acelasi lucru cand se uita pe doua site-uri diferite", a aratat Basescu, adaugand ca "transparenta este o alta cheie a utilizarii rapide a banilor".

Romania ar fi avut dreptul sa cheltuiasca 2,9 miliarde euro, nu doar 1,8 miliarde euro in 2 ani

Seful statului a reamintit reprezentantilor mediului de afaceri ca, in 2007 si 2008, Romania ar fi putut dispune de 2,9 miliarde euro, nu doar de avansurile de 1,85 miliarde euro, care au fost virate Ministerului Finantelor.

"Vestea proasta este ca, daca avem virati 1,8 miliarde (euro), in fapt aveam dreptul sa cheltuim pana la 1 ianuarie 2,9 miliarde de euro. Suma intreaga nu a fost pusa la dispozitia Romaniei, fiindca ministerele nu au putut promova proiecte consistente", a explicat Basescu.

El a insistat ca, pentru a cheltui banii alocati de UE, comunitatea de afaceri trebuie sa propuna "proiecte fezabile si rapid implementabile", iar ministerele au responsabilitatea "sa serveasca investitorul, iar nu sa-l chinuie".

"In aceasta directie se va indrepta guvernul, de a facilita utilizarea banilor de catre orice investitor care are un proiect fezabil", a mai spus presedintele Romaniei.

Basescu: M-am angajat ca guvernul sa trimita luni CE noua forma propusa pentru achizitiile publice

Presedintele a dezvaluit ca s-a angajat in fata reprezentantilor Comisiei Europene ca guvernul va transmite luni noua forma propusa pentru contractele de achizitii publice, considerand ca una dintre marile dificultati pe care le intampina agentii economici cand vor sa depuna proiecte tine de birocratizare.

"Angajamentul meu a fost ca, luni, guvernul Romaniei transmite Comisiei Europene noua forma propusa de guvern pentru achizitii publice. Responsabilul de proiect este domnul ministru Puscas. Legea trebuie sa respecte standardele europene si sa fie profund debirocratizata", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca legea achizitiilor publice, in forma in care este ea acum, a fost discutata cu Comisia Europeana, era o conditie inainte de intrarea in UE si are un nivel de birocratie "draconic aproape", din cauza ca Romania nu era suficient de credibila ca va utiliza fondurile fara incercari de fraudare.

"In acest moment, exista deschiderea ca UE sa renunte la foarte multe conditii fortate din lege, sa se vina pe o lege simpla. Deja am reusit ca timpul de 87 de zile cat era anterior pentru aprobarea proiectelor sa fie redus la maximum 30 zile. Acum trebuie sa ne preocupam sa avem o procedura rapida si la intern", a subliniat Basescu.

In plus, seful statului a reamintit patronatelor ca din banii alocati de UE, 3,6 miliarde euro sunt pentru calificarea fortei de munca, astfel ca firmele mari ar putea veni cu proiecte concrete de reconversie, pentru ca sa nu se mai arate apoi nemultumite de slaba calificare a personalului.

"Avem 3,6 miliarde de euro de la UE pentru calificare, recalificare a fortei de munca si alte actiuni care vizeaza ridicarea nivelului fortei de munca", a mai spus Basescu.

NewsIn