Bugetul pe anul 2009 si taxa auto, discutate de Guvern in sedinta de vineri

Data publicarii: 16-01-2009 | Economie

Guvernul discuta in sedinta de vineri bugetul pe anul 2009 in prima lectura si ar putea lua o decizie cu privire la taxa auto, dupa ce Comisia Europeana a aratat ca, la o prima analiza, ultima varianta a taxei contravine normelor europene.

Noul proiect de buget ar putea prevedea o suma mai mica de 4% din PIB pentru Sanatate si mai putin de 6% din PIB pentru Educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat surse oficiale.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca, daca Ministerul Finantelor ar accepta cererile de alocare venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 9% din PIB in 2009.

Masura de reducere a bugetului Sanatatii la mai putin de 4% din PIB ar incalca insa acordul semnat de fostul ministru al Sanatatii si sindicate, ce prevedea majorarea salariilor personalului medical, si care a fost reconfirmat de actualul ministru, potrivit vicepresedintelui Federatiei Sanitas, Adrian Birea.

Tot potrivit unor surse, majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, si cresterea cu 50%, respectiv cu 25%, a pensiilor pentru grupele I si II de munca, nu sunt prevazute in noul proiect de buget pe 2009.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat joi ca va propune, in sedinta de vineri a Executivului, suspendarea temporara a aplicarii OUG emisa de Guvernul Tariceanu la sfarsitul anului trecut, prin care taxa auto a fost triplata pentru masinile second-hand si initierea unui nou proiect de lege privind, care sa corespunda principiilor UE. Nemirschi a precizat ca, daca Guvernul va decide suspendarea OUG din decembrie, va fi aplicabila pe viitor actul normativ anterior, care s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2008. Acesta prevdea o taxa mai mare pentru masinile noi si una mai mica pentru masinile second-hand.

Marti, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Maria Assimakopoulou, a declarat ca analiza preliminara asupra noii taxe auto, stabilita de Guvernul Tariceanu la finele anului trecut, arata ca aceasta incalca legislatia UE.

NewsIn